Herci a aktivisti z USA vyzývajú Francúzov, aby volili Mélenchona

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 16:49 • 2 min
Herci a aktivisti z USA vyzývajú Francúzov, aby volili Mélenchona

BRUSEL - Viacerí americkí herci pred nedeľňajším prvým kolom francúzskych prezidentských volieb spustili internetovú kampaň na podporu pokrokového ľavicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona.

slovakia

left justify in out

Pod petíciu na internetovej stránke MoveOn.org sa podpísali herci Danny Glover, Mark Ruffalo, režisér Oliver Stone, známy filozof a politický aktivista Noam Chomsky či feministické aktivistky - dramaturgička Eve Enslerová a filozofka Nancy Fraserová. Celkove petíciu do dnešného dňa podporilo vyše 7700 občanov z viacerých krajín sveta.

 

Petícia má názov "Francúzsko: Prosím, nezopakuj tragédiu Clintonová proti Trumpovi" a jej snahou je upozorniť francúzskych voličov, aby si v druhom kole prezidentských volieb nemuseli vyberať medzi "korporatívnym liberalizmom", ktorý zosobňuje centristický kandidát na prezidenta Emmanuel Macron, a medzi "xenofóbnym populizmom", ktorého symbolom je šéfka Národného frontu Marine Le Penová. Podľa autorov petície práve takýto scenár viedol v USA k zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta.

 

"Otázka týchto volieb nie je významná len pre Francúzsko, je kľúčová pre celú Európu a pre celý svet," odkazujú americkí umelci a aktivisti. Podľa ich názoru len vďaka "skutočne progresívnej vláde bude mať Francúzsko nevyhnutnú ekonomickú a politickú vôľu na to, aby zvrátilo úsilie Európskej únie o úspornú ekonomickú a protizamestnaneckú politiku a vrátilo ju späť na cestu hospodárskeho a sociálneho pokroku."

 

Náklonnosť voči Mélenchonovi, ktorý sa v prieskumoch delí o tretiu priečku obľúbenosti spolu s kandidátom pravice Francoisom Fillonom (19 percent), verejne prejavila aj americká herečka a sexsymbol Pamela Andersonová. Na internetovej stránke svojej nadácie a aj na svojom účte na Twitteri ultraľavicového Mélenchona opísala ako "opravdivého priateľa zvierat, bojovníka proti zmene klímy a odhodlaného bojovníka za spravodlivosť pre všetkých".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona