Herca a speváka Rastislava Rogela oslobodili v kauze bitky v bare Obluda

NETKY.SK • 10 December 2013, 11:56 • 2 min
Herca a speváka Rastislava Rogela oslobodili v kauze bitky v bare Obluda

BRATISLAVA - Sudkyňa Okresného súdu Bratislava III dnes oslobodila spod obžaloby bývalého speváka skupín Krátky proces a Juden Mord, herca Rastislava Rogela a spoluobžalovaného Drahomíra Č. v kauze bitky v bratislavskom klube Obluda, ktorá sa odohrala v roku 2008.

slovakia

left justify in out

Oboch obžalovaných oslobodila z trestného činu výtržníctva a prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. "Vykonalo sa v tejto veci dôsledné dokazovanie. Nebola naplnená skutková podstata činov. Skutok sa nemohol stať vo vnútri objektu, ale mimo, kde sa svedecké výpovede značne rozchádzali. Nebolo jednoznačné preukázané, že by sa skutky stali. Súd nie je tu na to, aby vyhovoval mienke niekoho," zdôvodnila mimo iného dnešný verdikt sudkyňa. Verdikt ešte nie je právoplatný, keďže sa prokurátor voči rozsudku ešte v súdnej sieni odvolal a bude v tejto veci rozhodovať odvolací Krajský súd v Bratislave (KS).

"Okolo 16.00 až 17.00 som prišiel po škole do podniku Obluda. Po príchode som si sadol k baru, pri ktorom som sedel sám a s nikým som sa nerozprával. Obžalovaní prišli do podniku chvíľu po mne. Rastislava Rogela som poznal z minulosti z médií, že mal nejaké pravicové hudobné skupiny a bol herec," uviedol dnes posledný svedok, ktorý sa dlhšie na pojednávania nedostavoval. Pôvodne sudkyňa rozhodla, že mu uznesením bude obmedzená sloboda a pátrala po ňom polícia, avšak napokon sa svedok sám dostavil na súd a uviedol adresu na doručenie predvolania.

"Keď som vyšiel pred podnik, videl som troch ľudí, z toho dvoch obžalovaných. Kričali po sebe. Myslím si, že barman a ďalšia osoba bola zranená. Myslím si, že sa pobili," povedal ďalej svedok. Následne videl, že obžalovaní opustili podnik, pričom práve poškodení sa pustili do ich prenasledovania. V uličkách sa mala podľa neho strhnúť ďalšia potýčka, a potom prišla polícia. Svedok však vypovedal v domnienkach a nebol presvedčený o priebehu bitky. Nepotvrdil neonacistické pokriky, nožík a ďalšie skutočnosti.

Išlo o poslednú výpoveď a následne bolo sudkyňou dokazovanie vyhlásené za ukončené. Prokurátor žiadal vo svojej záverečnej reči pre obžalovaných tresty osem až 12 mesiacov podmienečne s odkladom na skúšobnú dobu 12 a 24 mesiacov, a to nie za propagáciu, ale za výtržníctvo. Právny zástupca Rastislava Rogela, advokát Ladislav Kuruc požadoval, aby bol jeho klient oslobodený spod obžaloby.

Pôvodne Rastislava Rogela koncom septembra 2011 Okresný súd Bratislava III oslobodil spod obžaloby z propagácie fašizmu. Rovnako oslobodil aj spoluobžalovaného Drahomíra Č. Obaja sa mali zapojiť do konfliktu v bratislavskom bare Obluda pred viac ako štyrmi rokmi. Nižší súd ich však odsúdil na podmienečné tresty za výtržníctvo.

Rastislava Rogela odsúdili na sedem mesiacov s podmienečným odkladom na 14 mesiacov a Drahomíra Č. na desať mesiacov s podmienečným odkladom na 20 mesiacov. V prípade prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd súd oboch obžalovaných oslobodil. Rozsudok vtedy nebol právoplatný. KS v Bratislave vrátil prípad prvostupňovému súdu, a to pre procesné pochybenie sudkyne Okresného súdu Bratislava III, ktorá rozhodla o dvoch skutkoch, pričom mala rozhodovať o skutku v jednočinnom súbehu.

Podľa obžaloby Rastislav Rogel a Drahomír Č. vyprovokovali v bratislavskom bare Obluda konflikt. Pôvodne polícia obvinila z výtržníctva a propagácie fašizmu troch mužov vrátane Petra L. Obvinení mali podľa polície 21. júla 2008 okolo 18.30 h v Bratislave na Opatovskej ulici vtrhnúť do baru a tam najprv verbálne a potom fyzicky napadnúť prevádzkara podniku a prítomných zákazníkov. Pritom vraj oblečením a pokrikom hesiel verejne prejavovali sympatie k fašizmu. V skutočnosti však poranený po konflikte bol práve obžalovaný herec Rastislav Rogel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies