Herbie Hancock a Run DMC dostanú Grammy za celoživotné dielo

NETKY.SK • 14 Január 2016, 10:39 • 2 min
Herbie Hancock a Run DMC dostanú Grammy za celoživotné dielo

LAS VEGAS - Americký džezový hudobník Herbie Hancock a členovia hip-hopovej skupiny Run DMC dostanú od Národnej akadémie nahrávacích umení a vied ceny Grammy za celoživotné dielo.

slovakia

left justify in out

Okrem nich túto poctu získajú aj formácie Earth, Wind & Fire a Jefferson Airplane, speváčka Linda Ronstadt a posmrtne tiež speváčky Ruth Brown a Celia Cruz. Grammy Trustees Award za výnimočný prínos hudbe dostanú John Cage, Fred Foster a Chris Strachwitz, technickú Grammy udelia zosnulému fyzikovi Harveymu Fletcherovi a členom formácie E.M.T. Termín udeľovania cien a s ním spojeného koncertu oznámia organizátori neskôr.


Sedemdesiatpäťročný Herbert Jeffrey "Herbie" Hancock sa na hudobnej scéne pohybuje s prestávkami od roku 1961. Na konte má zatiaľ 41 štúdioviek a 62 kompilácií, pričom medzi jeho najúspešnejšie skladby patria Cantaloupe Island, Watermelon Man, Maiden Voyage, Chameleon či Rockit. V roku 2007 vydal album River: The Joni Letters, ktorým vzdal česť speváčke Joni Mitchell. Nahrávka, na ktorej hosťovali okrem samotnej Mitchell aj Leonard Cohen, Tina Turner alebo Norah Jones, získala aj cenu Grammy, pričom Hancock má celkovo už štrnásť týchto prestížnych ocenení. Za soundtrack filmu Okolo polnoci (1986) zas dostal Oscara.


Skupina Run DMC vznikla v roku 1981 v New Yorku a jej členmi boli rapperi Joseph "Run" Simmons a Darryl "DMC" McDaniels a dídžej Jason "Jam Master Jay" Mizell. Debutovali v roku 1994 eponymným albumom, po ktorom nasledovali štúdiovky King Of Rock (1985), Raising Hell (1986), Tougher Than Leather (1988), Back From Hell (1990), Down With The King (1993) a Crown Royal (2001). Úspech zaznamenali napríklad so skladbami My Adiddas či It's Tricky, pričom ich najväčším hitom bola prerábka piesne Walk This Way skupiny Aerosmith, ktorú spolu s členmi tejto formácie nahrali v roku 1986. Run DMC ukončili činnosť v roku 2002 po tom, ako Jam Master Jaya zastrelili v nahrávacom štúdiu. V roku 2009 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies