Heraščenková: V Donbase je nezvestných 294 ľudí, tisíc mŕtvych neidentifikovali

NETKY.SK • 30 August 2018, 16:29 • 2 min
Heraščenková: V Donbase je nezvestných 294 ľudí, tisíc mŕtvych neidentifikovali

KYJEV - V Donbase je nezvestných 294 ľudí a vyše 1000 mŕtvych sa zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom vo štvrtok podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková, členka humanitárnej podskupiny trilaterálnej kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

 

V prípade nezvestných sa Heraščenková odvolala na údaje Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). "Používame zoznam rukojemníkov a nezvestných osôb, ktorý zostavila SBU," uviedla.

 

V prípade vyše tisícky neidentifikovaných obetí sa Heraščenková odvolala na údaje Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

 

"Ukrajinská strana, agentúry, ktoré hľadali nezvestné osoby, robia všetko, čo môžu, aby našli ľudí a identifikovali ich," povedala Heraščenková. Poznamenala, že v roku 2017 bolo nájdených 71 mŕtvych, z ktorých 18 bolo odovzdaných separatistom v Donbase. Vo februári 2018 boli dve mŕtvoly ruských občanov odovzdané Rusku.

 

Pracovníci MVČK však majú obmedzený prístup do oblastí pod kontrolou separatistov v Donbase a niekedy im nedovolili navštíviť tamojšie väznice, a to ani väznice v Rusku, kde sú zadržiavaní ukrajinskí občania, dodala Heraščenková a obvinila Rusko z toho, že blokuje pokrok pri identifikácii nezvestných.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies