Hepatitídou C trpí každý päťdesiaty Európan

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 11:23 • 2 min
Hepatitídou C trpí každý päťdesiaty Európan

BRATISLAVA - Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je priemerne každý päťdesiaty obyvateľ Európy nakazený hepatitídou typu C. Agentúru SITA o tom informovala Miroslava Žilinská z občianskeho združenia Odyseus.

slovakia

left justify in out

Jednou z aktivít tohto združenia je práve prevencia ochorenia na hepatitídu typu C. Podľa odhadov zdravotníkov na Slovensku trpí týmto ochorením 20- až 50-tisíc ľudí. Na rozdiel od hepatitíd typu A alebo B neexistuje proti hepatitíde typu C očkovanie. Toto zápalové ochorenie pečene sa prenáša krvou. Väčšina nakazených o svojom ochorení ani nemusí vedieť, lebo nemá vedľajšie príznaky. Diagnostikovať ho možno len prostredníctvom špecializovaného testu. Podľa Žilinskej sa ochorenie vo zvýšenej miere vyskytuje medzi užívateľmi drog. "Výskyt hepatitídy typu C medzi injekčnými užívateľmi drog je pomerne vysoký, a to najmä pre zlú dostupnosť liečby, nových striekačiek, ale aj nedostatočného financovania programov na znižovanie rizík," povedala. "V možnom ohrození sú aj ľudia, ktorí užívajú drogy šnupaním," dodala. Pri používaní trubičky na šnupanie totiž hrozí, že sa na nej nachádza okom neviditeľné množstvo krvi. Nakaziť sa tak môže aj niekto, kto drogy neužíva pravidelne. 

 

Občianske združenie Odyseus sa od roku 1997 venuje prevencii chorôb spojených s užívaním drog. Popri programe výmeny injekčných striekačiek sa v tomto roku zamerali napríklad aj na distribúciu špeciálnych setov na šnupanie pre užívateľov drog na letných festivaloch. Takisto vo vybraných bratislavských nočných kluboch pripravili informačnú kampaň o rizikách užívania drog šnupaním. 

Hepatitídu typu C objavili vedci až v 80-tych rokoch dvadsiateho storočia. Rozšírenie tohto ochorenia sa pripisuje zvýšenej konzumácii drog pomocou injekčných striekačiek v priebehu 60-tych rokov a tiež zvýšenému počtu krvných transfúzií. Ochorenie môže viesť k cirhóze alebo rakovine pečene. Hepatitídy rôznych typov si ročne vyžiadajú na celom svete približne jeden a po milióna obetí. Podľa Svetovej aliancie hepatitídy je to približne rovnaký počet, ako má na svedomí vírus HIV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona