Henry Kissinger venoval svoju zbierku asi milióna dokumentov Yalovej univerzite

NETKY.SK • 23 Jún 2011, 08:17 • 2 min
Henry Kissinger venoval svoju zbierku asi milióna dokumentov Yalovej univerzite

Henry Kissinger venoval svoju zbierku asi milióna dokumentov Yalovej univerzite

slovakia

left justify in out

img

Renomovanej americkej Yalovej univerzite so sídlom v New Havene sa rozhodol darovať zbierku okolo milióna dokumentov a spomienkových predmetov o svojej pedagogickej a diplomatickej profesionálnej dráhe, ale aj o súkromnom živote niekdajší americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger.
      Darované materiály obohatia už aj tak bohatý archív svetoznámej inštitúcie, ktorého súčasťou sú aj dokumenty iných niekdajších šéfov americkej diplomacie Deana Achesona (1893-1971) alebo Cyrusa Vancea (1917-2002), ktorí pôsobili v kabinetoch prezidentov Harryho S. Trumana a Jimmyho Cartera, bývalého ministra obrany Henryho Stimsona (1867-1950) či Edwarda Housea (1858-1938) považovaného za najvplyvnejšieho poradu prezidenta Woodrowa Wilsona.
      Materiály niekdajšieho poradcu pre národnú bezpečnosť a ministra zahraničných vecí vo vládach Richarda Nixona a Geralda Forda, ktorého v roku 1973 ocenili Nobelovou cenou za mier v súvislosti s rokovaniami o ukončení konfliktu vo Vietname, sa stanú základným kameňom budúceho Johnsonovho centra pre štúdium americkej diplomaciie. Najvyšší predstaviteľ univerzity Richard Levin vyjadril v tejto súvislosti radosť nad tým, že si Kissinger zvolil práve túto inštitúciu a dodal, že je to pre neho osobne, ako aj pre univerzitu veľká pocta.
      Na univerzite v New Havene budú dostupné aj vládne dokumenty z knižnice Kongresu USA vo Washingtone, ku ktorých digitalizácii prispel Henry Kissinger aj materiálne.
      Samotný diplomat študoval svojho času síce na konkurenčnej Harvardskej univerzite, na ktorej v období rokov 1954-1971 pôsobil aj ako pedagóg, jeho potomkovia však už vzdelanie získavali na University Yale, na ktorej aj Kissinger pôsobil neskôr pedagogicky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies