Henry Ford zistil, že spokojný zamestnanec urobí viac ako traja nespokojní

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 16:36 • 2 min
Henry Ford zistil, že spokojný zamestnanec urobí viac ako traja nespokojní

DETROIT/BRATISLAVA - Automobilka Ford Motor Company nesie meno po svojom zakladateľovi. Podnikateľ Henry Ford ju založil v americkom Detroite pred 110 rokmi 16. júna 1903 ako svoj tretí, konečne úspešný podnik.

slovakia

left justify in out

Americký vynálezca a priemyselník Henry Ford zostrojil svoje prvé samohybné vozidlo Quadricycle v roku 1896. Vážilo 230 kg a jazdilo rýchlosťou 30 km/h. Povzbudený úspechom založil spolu s ďalšími investormi v roku 1899 Detroit Automobile Company. Firmu však nechal zbankrotovať, lebo bol presvedčený, že jeho autá môžu byť ešte lepšie a je predčasné začínať s masovou výrobou. Ďalší pokus prišiel v roku 1901 s firmou Henry Ford Company. Vývoj postupoval sľubne, ale čoskoro prišiel konflikt s investormi, ktorí namiesto Fordovej vízie lacného auta pre všetkých presadzovali luxusné modely. Keďže Ford nechcel upustiť od svojich predstáv, neostávalo mu nič iné ako podnik opustiť. Podnik tento raz nezbankrotoval, ale premenil sa na značku luxusných automobilov Cadillac Automobile Company. Firmou Ford Motor Company podnikateľ naplnil svoju víziu do poslednej bodky. Po vozidlách, ktoré vyrobil, sa len zaprášilo. Ford svoju továreň v roku 1910 presťahoval severne od Detroitu do Highland Parku. Prevzal koncepciu výroby od hodinárov, puškárov, výrobcov bicyklov a baličov mäsa, pekne všetko premiešal až z toho vzišla pásová výroba. Na jeho montážnych linkách pracovali robotníci špeciálne vyškolení pre jednu činnosť. Ford takto dosiahol masovú produkciu cenovo dostupných automobilov. Jeho automobil Ford T sa stal známy aj pod prezývkou Tin Lizzie, čiže Plechová Líza a kupoval ho v tom čase skoro každý. Henry Ford patril nielen k podnikateľským veličinám, ale aj k technicky a organizačne nadaným ľuďom. Ako majiteľ spoločnosti Ford Motor Company sa stal jedným z najbohatších a najznámejších ľudí na svete. Snaha o produkciu pri vynaložení čo najmenších nákladov ho priviedla nielen k vynálezom rôznych technických vymožeností, ale tiež k objavu faktu, že spokojný zamestnanec toho urobí viac, ako traja nespokojní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies