Hendikepovaný Lenín Moreno sa ujal prezidentského úradu v Evádore

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 10:36 • 2 min
Hendikepovaný Lenín Moreno sa ujal prezidentského úradu v Evádore

QUITO - Nový ekvádorský prezident Lenín Moreno sa v stredu ujal úradu a prisľúbil, že bude pokračovať v ľavicovej politike svojho predchodcu Rafaela Correu. Moreno sa stal víťazom aprílových prezidentských volieb, v ktorých tesne porazil svojho konzervatívneho rivala Guillerma Lassa.

slovakia

left justify in out

Vo svojej inauguračnej reči prisľúbil väčšiu štátnu podporu sociálne slabším obyvateľom a rozsiahly program bytovej výstavby, ktorý vytvorí milióny pracovných miest. Dodal, že zároveň zoštíhli náklady na vládnu administratívu. Moreno chce poskytnúť všetkým Ekvádorčanom šancu na vyššie vzdelanie.

 

"Som prezidentom všetkých, rešpektujem každého. Nikto nezostane bez povšimnutia," vyhlásil na inauguračnej slávnosti v hlavnom meste Quito 64-ročný Moreno, ktorého dnes citovala spravodajská stanica BBC. Analytici však upozorňujú, že ho čaká náročná úloha, keďže krajina má dlhy a klesajú aj ceny ropy.

 

Moreno slúžil za Correovho mandátu ako viceprezident a bol jeho blízkym spojencom. Od roku 1998, keď ho pri lúpežnom prepadnutí postrelili, má ochrnuté nohy. Momentálne je jedinou hlavou štátu na svete odkázanou na invalidný vozík a jedným z najpoprednejších bojovníkov za potreby ľudí s postihnutím.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona