Hendikepovaní chcú opäť cestovať MHD v Bratislave bezplatne, spísali aj petíciu

NETKY.SK • 11 December 2015, 11:12 • 2 min
Hendikepovaní chcú opäť cestovať MHD v Bratislave bezplatne, spísali aj petíciu

BRATISLAVA – Zdravotne ťažko postihnutí (ZŤP) občania chcú opäť cestovať bratislavskou MHD bezplatne, ako tomu bolo do spustenia III. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) 1. novembra. Zrušenie zľavy vnímajú ako nezmyselné, diskriminačné a pre hendikepovaných genocídne rozhodnutie. Spísali aj petíciu, pod ktorú sa za necelý mesiac podpísalo viac ako 3000 ľudí. Od bratislavských poslancov očakávajú, že opätovne prerokujú a zrušia pre hendikepovaných spoplatnenie cestovania v MHD.

slovakia

left justify in out

Od začiatku novembra majú v bratislavskej MHD hendikepovaní občania s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji nárok na 90-percentnú zľavu pri využití predplatného cestovného lístka. Preprava sprievodcov ZŤP je bezplatná. Ak hendikepovaní cestujú na jednorazový cestovný lístok, nárok majú iba na 50-percentnú zľavu. Do novembra však cestovali v bratislavskej MHD bezplatne, no hrozilo, že od spustenia III. etapy IDS BK si aj hendikepovaní z hlavného mesta budú musieť zaplatiť polovicu z ceny cestovného lístka.

 

"Dnes sami vidíte, že nielen spoplatnenie cestovania ľudí s ZŤP, ale aj celý IDS BK bol nezvládnutý a technicky nepripravený krok, ktorý stál občanov tohto mesta veľa síl a nervov," povedal na štvrtkovom (10.12.) mestskom zastupiteľstve jeden z iniciátorov petície. Verí, že Zrkadlová sieň bratislavského Primaciálneho paláca, kde poslanci rokujú, sa stane svedkom veľkej udalosti, a to odsúhlasenia bezplatného cestovania v MHD pre hendikepovaných.

 

Poslanec Radoslav Olekšák (Klub pre Bratislavu) však upozornil, že o zrušení bezplatnej dopravy sa rozhodlo už v roku 2012. "My sme iba zaviedli III. etapu IDS BK, ktorú sme zaviesť museli z dôvodu čerpania eurofondov. Primátor predložil návrh, systémový, kde je 90-percentná zľava pre obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave. Som plne za to, aby sme robili konečne pre Bratislavčanov, nezachraňujme celé Slovensko," povedal.

 

Poslankyňa z rovnakého klubu Marta Černá na margo IDS BK uviedla, že je niekedy lepšie vrátiť sa z krátkej cesty. Predseda Pravicového klubu a zároveň predseda dopravnej komisie Jozef Uhler vysvetlil, že samospráva platí dopravcovi za osobu, ktorá dostane v MHD 100-percentnú zľavu, 263 eur. "Preplácame tým výšku ročnej električenky. Lenže v skutočnosti nemusí dopravcovi vzniknúť škoda 263 eur," poznamenal. Ako tvrdí, v mnohých prípadoch to tak nie je, pretože práve hendikepovaní nemusia cestovať MHD každý deň. "Ak by sme prehodnotili výšku, ktorou dotujeme dopravcu, nie 263 eur, povedzme vypočítať nejaký priemer alebo určiť inú metodiku výpočtu, tak by sme si mohli dovoliť dávať tieto zľavy bez toho, aby to bolelo mestský rozpočet a všetci by boli spokojní," skonštatoval Uhler. Ako doplnil, bude to potrebné riešiť vtedy, ak sa hlavné mesto rozhodne meniť zľavy v MHD.

 

Mestské zastupiteľstvo nakoniec na návrh Jána Mrvu a Lucie Štasselovej z Pravicového klubu odsúhlasilo uznesenie, ktorým bratislavského primátora Iva Nesrovnala žiada na najbližšie rokovanie poslancov pripraviť materiál, kde bude vyčíslený dosah bezplatnej dopravy pre Bratislavčanov s preukazom ŤZP, nositeľov zlatej Janského plakety či preukazu protifašistického i protikomunistického odboja a ich najbližších príbuzných.

 

Ivete Hanulíkovej (Klub pre Bratislavu) a Jurajovi Káčerovi sa ešte podarilo presadiť k pôvodnému uzneseniu doplnenie, ktorým zastupiteľstvo primátora žiada, aby rokoval so všetkými partnermi, aj so spoločnosťou Bratislavská integrovaná doprava (BID), a urobil všetky potrebné kroky vo veci zľavy pre bezpríspevkových darcov krvi, minimálne držiteľov zlatej Janského plakety s trvalým pobytom v Bratislave. Tak, aby tento zámer bol zrealizovaný od apríla budúceho roka.

 

Od novembra cestujú v bratislavskej MHD držitelia diamantovej Janského plakety a účastníci protikomunistického odboja či politickí väzni s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji s 90-percentou zľavou. Predtým cestovali v hlavnom meste bezplatne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona