Helmenstein: EÚ by sa k Británii nemala postaviť štýlom "vojny ruží"

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 13:43 • 2 min
Helmenstein: EÚ by sa k Británii nemala postaviť štýlom "vojny ruží"

VIEDEŇ/LONDÝN - Škody po odchode z EÚ môžu pre Britániu dosiahnuť 3 až 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) podľa toho, ako sa EÚ k Británii postaví.

slovakia

left justify in out

Združenie rakúskeho priemyslu (IV) predpokladá štyri možné scenáre, no v každom sa Británia sankcionuje sama. Informovala o tom agentúra APA.

 

Ak Británia získa špeciálny štatút ako Švajčiarsko, hospodárska strata do roka 2030 dosiahne 3 až 3,5 % HDP. Pokiaľ však únia úplne odreže Britániu od vnútorného trhu a bude musieť ako každá iná tretia krajina pracovať na základe pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), môže strata dosiahnuť 9 až 10 % HDP, čo zodpovedá zhruba 5000 libier na hlavu. Scenár WTO prináša okrem iného clá nielen na tovary, ale aj na služby, najmä finančné. V prípade Rakúska by HDP do roka 2030 mal klesnúť najviac o 0,2 %.

 

Šéf-ekonóm IV Christian Helmenstein zdôrazňuje, aby EÚ príliš nesťažovala Britom ich situáciu. "Únia nesie na európskej úrovni zodpovednosť za všetkých európskych občanov. Neviem si predstaviť, že by to chceli čo najviac predražiť v štýle vojny ruží." Podľa neho by Brusel mal reformami motivovať ostatné štáty, aby v EÚ zostali, napríklad odbúravaním byrokracie, prehĺbením vnútorného trhu či vyššou mobilitou nezamestnaných. Navyše strata troch percent HDP je pre ostatné krajiny dostatočne odstrašujúce číslo. "Vojna ruží by bola signálom, že sme sa nič nenaučili," varuje Helmenstein.

 

Po brexite budú prvou obeťou investície, keďže pre neistotu nebudú chcieť firmy investovať. Lenže žiadna spoločnosť si nemôže dovoliť čakať s investíciami do technológií dva roky, pretože jedným z možných scenárov je ich postupný odchod z Británie. To však otvára dvere pre východ Rakúska, ktoré zažilo výrazný vzostup britských investícií. V týchto regiónoch pracuje pre britské firmy 8000 ľudí a ďalšie kontrakty môžu nasledovať.

 

V strednodobom horizonte hrozí odchod finančníkov z Londýna, kde by odteraz platili britské aj európske pravidlá. Helmenstein varuje pred priveľkým optimizmom vo Frankfurte nad Mohanom či Paríži, keďže nejedna banka sa nepresťahuje na kontinent, ale namiesto toho bude hľadať lacnejšie lokality mimo Európy.

 

Helmenstein sa neobáva poklesu turistického ruchu v Rakúsku. Hoci Briti budú mať k dispozícii menej peňazí, a preto aj menej cestovať, libra voči doláru oslabila viac než voči euru, preto bude kontinent stále lacnejší než dolárové časti sveta. Navyše obidva efekty sa môžu časom stabilizovať a dokonca otočiť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies