Helena Vondráčková predstavuje nový album Dávno vím svý

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 11:27 • 2 min
Helena Vondráčková predstavuje nový album Dávno vím svý

BRATISLAVA – Nový album s názvom Dávno vím svý vydala speváčka Helena Vondráčková. Novinka na etikete spoločnosti Warner Music ponúka desať piesní, sú nimi Černé labutě, Oči, Pianista, Prší jakov e filmu, Hoří v mém náručí, Dávno vím svý, Holubice v pasáži, Jablko, Čínska zeď a Já s tebou hlavu ztrácím. Hneď po vydaní sa zaradil do desiatky najpredávanejších albumov u našich západných susedov. Prvým singlom z albumu je pieseň Černé labute.

slovakia

left justify in out

„S ponukou na nový album prišiel Vladimír Kočandrle a ja som tú ponuku uvítala. Potrebujem totiž novší repertoár, stále koncertujem a nechcem spievať dookola tie isté piesne, aj keď niektorým hitom sa nevyhnem, pretože diváci na koncertoch si ich vždy pýtajú. Po skúsenosti s ostatným albumom Touhy, kde ma zaujala hlavne skladba Jana Dvořáka 2000 perel a každý ju zaregistroval, tak som si povedala, že moderný pop-šansón by bol fajn a bola by to zmena. Touto cestou sme sa aj vydali,“ uviedla k novému albumu pre TASR speváčka.

 

Spolupracovníkov na album vyberala spolu s vydavateľskou firmou. „Novým pre mňa bol Armin Effenberger, ktorý produkoval posledný album skupiny Oceán a má moderný prístup k hudbe. Jan Dvořák je nielen zdatný muzikant, ale píše aj krásne texty a spojenie týchto dvoch pánov bolo veľmi dobré. Práca na albume bol príjemná, mám z toho radosť. Novým v tíme bol aj mladý autor Matej Benko, ten mi dodal tri krásne piesne. A s ním som stretla prvýkrát až na krste albumu. Prvé ohlasy na nový album sú veľmi dobré a teším sa, že vyšiel zároveň aj na Slovensku,“ dodala Vondráčková.

 

Prvé nahrávky speváčky sú zo septembra 1964. Namieste je preto otázka, ako sa zmenilo nahrávanie piesní v tom období so súčasnou prácou v štúdiu. „To bola iná práca, bolo to odlišné. Ten systém ako sa pracuje teraz a predtým, to je nebotyčný rozdiel. Predtým to fungovalo tak, že sme dostali ponuku na pieseň, autor prišiel, mal všetko vymyslené, aranžmán v hlave, buď sa mi to páčilo alebo nie. Keď sa mi to páčilo, tak to nahral Tanečný orchester československého rozhlasu (TOČR) alebo sprievodná skupina, niekto napísal aranžmán, priniesli mi noty, z vokálneho partu podľa nôt som sa pieseň naučila. Potom som išla do štúdia a behom hodiny bola pieseň hotová. Tu bol troch iný prístup, noty sa už v dnešnej dobe nepestujú, autor prinesie demo snímku, kde ju často aj sám naspieva alebo niekoho objedná. To je všetko, čo dostanem,“ objasnila speváčka.

 

Helenu čaká v jej jubilejnom roku náročný program. Narodeninový koncert Helena Vondráčková 70 uvedie už 13. apríla v Boby Centrum Brno, bude ho natáčať aj Česká televízia a do playlistu zaradí aj tri piesne z nového albumu. V máji a júni absolvuje turné s Alexandrovovcami a začne ho 24. mája v Žiline, 10. júna sa predstaví v Bratislave v muzikáli Mamma Mia, slávnostnú atmosféru bude mať určite narodeninový koncert na Karlštejne 24. júna. Do Bratislavy sa vráti 21. októbra s galakoncertom Helena Vondráčková 70 a tento koncert uvedie aj 20. januára budúceho roku v pražskej O2 Aréne.

 

Helena Vondráčková (*24. 6. 1947, Praha) ešte ako stredoškolská študentka vyhrala v roku 1964 finále speváckej súťaže Hľadáme nové talenty v pražskej Lucerne. Prvú skladbu s názvom Červená řeka nahrala 3. septembra 1964. Za rok 1965 už vyhrala kategóriu speváčok v ankete Zlatý slávik. Na svojom konte má dnes viac ako 60 vydaných LP platní, CD albumov a rôznych kompilácií. V októbri 2008 vydala album Blázen, kdo se lásky zříká a v novembri 2009 ďalší štúdiový album Zůstáváš tu se mnou. V septembri 2010 vyšiel koncertný dvojalbum Helena Recitál a v máji 2011 DVD s názvom Já půjdu dál. V októbri 2013 vydala nový štúdiový album Touhy, v septembri 2014 kompiláciu Best Of The Best a v novembri 2014 vianočný album Kouzlo Vánoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies