HELENA TŘEŠTÍKOVÁ o filme Katka: Vliezli sme všade, kde to bolo potrebné

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:36 • 2 min
HELENA TŘEŠTÍKOVÁ o filme Katka: Vliezli sme všade, kde to bolo potrebné

HELENA TŘEŠTÍKOVÁ o filme Katka: Vliezli sme všade, kde to bolo potrebné

slovakia

left justify in out

img

Do slovenských kín prichádza Katka - najnovší počin prvej dámy českého dokumentu Heleny Třeštíkovej. Katka je časozberný dokument, v ktorom režisérka mapuje 14 rokov života mladej narkomanky a jej márny zápas so závislosťou od tvrdých drog. "Nikdy neviete, ako sa to skončí, nakrúcate to, čo sa naozaj deje, môžete si predstavovať, ako by sa to mohlo vyvíjať, ale nemôžete to spôsobiť, prepadla som tejto metóde," uviedla pre TASR Třeštíková, ktorá prináša reálne príbehy ľudí kontinuálne, ako sa v skutočnosti dejú už viac ako 30 rokov.
"Už sa budem snažiť robiť filmy len časozberné, baví ma to, teší ma to, zatiaľ som schopná to nejako zvládnuť a prežiť a dúfam, že to nejakú dobu ešte pôjde."
Režisérka hlavnú hrdinku príbehu objavila pred 14 rokmi v liečebni v južných Čechách, v dokumente zobrazila jej nemilosrdnú psychickú i fyzickú premenu. "Katka mala 19, keď sme sa prvýkrát stretli, bola bacuľatá, plná plánov, čo urobí, keď liečebňu opustí a verila, že to zlé je už za ňou a všetko sa bude vyvíjať už len lepšie," komentovala režisérka prvé stretnutie s narkomankou.
V roku 1996 žila Katka v terapeutickej komunite s nádejou na obyčajný život - túžila mať priateľa a raz možno aj rodinu. Práve v tomto momente sa jej príbeh dostáva na plátno. Třeštíková rok po roku zaznamenávala Katkino klesanie nižšie a nižšie po špirále krádeží, prostitúcie, fyzického a psychického chátrania, len občas prerušované zábleskom nádeje a odhodlaním s drogou skoncovať.
Režisérka zažila počas nakrúcania nejednu nebezpečnú situáciu, nielen s Katkou, ale aj s jej dvoma drogovo závislými partnermi. "Bolo jasné, že keď chceme zobraziť ich skutočný život, nemôžeme nakrúcať s nimi rozhovor v kaviarni Slávia, ale tam, kde sa naozaj pohybujú, človek tak zistí, čo sú to squaty, čo je to život na ulici," priznala Třeštíková s tým, že sa nesmela báť "vliezť všade, kde to bolo potrebné". "Tiež je dôležité mať spolupracovníkov, ktorí sú ochotní toto všetko s vami absolvovať."
Třeštíková mala pri nakrúcaní dokumentu k dispozícii len minimálny štáb, okrem nej na filme pracoval kameraman a zvukár. "Viem si predstaviť, že i niektorí z týchto kolegov by mohli mať trošku problém liezť do takého prostredia, kde môže byť nejaká infekcia, prosto je to odporné, strašná špina, smrad, zároveň vás tam niekto môže pretiahnuť palicou po hlave," spomínala na nakrúcanie výnimočná dokumentaristka s tým, že našťastie filmári všetko prežili a nikdy sa im nič nestalo.
S príbehom Katky sa českí a slovenskí diváci po prvý raz stretli vo filmovej podobe v roku 2001. Pod titulom V pasci ho uviedla Česká televízia ako súčasť cyklu Ženy na přelomu tisíciletí. Surový a autentický obraz jedného zmareného mladého života vtedy vyvolal taký ohlas, že sa režisérka rozhodla k svojej hrdinke vrátiť a sledovať jej osud ďalej. Výsledný film z roku 2010 je záverom trilógie časozberných dokumentov Marcela (2007) a René (2008) o osudoch ľudí, ktorí sa v dôsledku nepriaznivých okolností alebo vlastným pričinením ocitli na pokraji svojich síl, na okraji spoločnosti.
Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) uvádza Katku v kinách od 26. augusta. Dokument sa premieta so slovenskými titulkami, aby sa zabezpečila dostatočná zrozumiteľnosť filmu aj pre mladších divákov, ktorým je snímka čiastočne určená.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona