Helen Mirren získala Evening Standard Theatre Award

NETKY.SK • 18 November 2013, 09:32 • 2 min
Helen Mirren získala Evening Standard Theatre Award

LONDÝN - Helen Mirren vyhlásili v nedeľu na odovzdávaní Evening Standard Theatre Awards v londýnskom hoteli Savoy za najlepšiu herečku.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatosemročná rodáčka z Londýna si túto cenu vyslúžila za stvárnenie kráľovnej Alžbety II. v hre The Audience. Mirren pritom za stvárnenie tejto panovníčky získala v minulosti aj Oscara, konkrétne za jej výkon v dráme Kráľovná (2006) režiséra Stephena Frearsa. "Vždy som mala pocit, že keď hrám jej veličenstvo, tak tú cenu získava ona a nie ja," uviedla Mirren pre agentúru Reuters.

Ocenenie pre najlepšieho herca získali spoločne Rory Kinnear a Adrian Lester za výkon v Othellovi, najlepšou hrou sa stala Chimerica od Lucy Kirkwood, najlepším muzikálom Merrily We Roll Along od Stephena Sondheima a cenu pre najlepšieho režiséra si odniesol Richard Eyre. Americký herec a filmár Kevin Spacey, ktorý od roku 2003 pôsobí ako umelecký riaditeľ londýnskeho divadla The Old Vic, dostal cenu za prínos britskej divadelnej scéne. 

Helen Mirren má na konte okrem Oscara za spomínaný film Kráľovná aj ďalšie tri nominácie na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, a to za snímky Šialenstvo kráľa Juraja (1994), Gosford Park (2001) a The Last Station (2009). Taktiež získala napríklad štyri ceny BAFTA, tri Zlaté glóbusy a štyri ceny Emmy. Účinkovala aj v sérii britských kriminálnych filmov Hlavný podozrivý (1991 - 2006), komédii Hore bez (2003), televíznom filme Kráľovná Alžbeta (2005), trileroch Na odstrel (2009) a Dlh (2010), akčnej komédii RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (2010) a jej pokračovaní Red 2 (2013), či životopisnej snímke Hitchcock (2012), v ktorej stvárnila manželku slávneho režiséra Almu Reville. Okrem toho prepožičala svoj hlas dekanke Hardscrabble - dračici z animáku Príšerky: Univerzita (2013). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies