Hekerské útoky by nemali ohroziť zverejňovanie výsledkov volieb do VÚC

NETKY.SK • 6 November 2013, 08:58 • 2 min
Hekerské útoky by nemali ohroziť zverejňovanie výsledkov volieb do VÚC

BRATISLAVA - Hekerské útoky by nemali ohroziť zverejňovanie výsledkov sobotňajších volieb do vyšších územných celkov. Štatistický úrad (ŠÚ) SR je pripravený v prípade ataku zablokovať prístup do svojho systému.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii to povedal generálny riaditeľ sekcie informatiky ŠÚ SR Štefan Tóth. Štatisti majú podľa neho pripravené aj náhradné spôsoby zverejňovania výsledkov, ak by boli zablokované linky, na ktorých budú v sobotu 9. novembra po uzavretí volebných miestností po 22. hodine zverejňované priebežné neoficiálne výsledky.

Výsledky budú môcť ľudia sledovať na dvoch internetových portáloch - www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Štatistov by nemal zaskočiť zvýšený záujem verejnosti o sledovanie výsledkov na webstránkach. "Štandardnú aj zvýšenú záťaž náš systém zvládne. V prípade, že by došlo k nejakému útoku na náš systém, sme pripravení okamžite zablokovať prístupy do neho," poznamenal Tóth s tým, že pre prípad potreby sú pripravené aj náhradné spôsoby na zverejňovanie výsledkov. Tóth pripomenul, že ŠÚ SR zverejňuje výsledky nad rámec stanovených povinností.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 9. novembra o 7.00 hodine. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza 2571 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb sa objavia na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR www.statistics.sk v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies