Heger: „SR na summite EÚ podporuje návrh spoločných nákupov plynu a energie."

NETKY.SK • 25 Marec 2022, 13:35 • 2 min
Heger: „SR na summite EÚ podporuje návrh spoločných nákupov plynu a energie."

BRUSEL - Slovensko na zasadnutí Európskej rady podporí návrh na spoločné európske nákupy plynu a ostatných energonosičov, lebo je to výhodné. Naznačil to slovenský premiér Eduard Heger po príchode na druhú časť dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, ktorá je venovaná zmierňovaniu dôsledkov energetickej krízy. Informuje spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Piatok, druhý deň summitu, je zameraný na energetiku a na snahy Európskej únie čeliť narastajúcim cenám energií, ako aj na ambície čo najrýchlejšie sa odstrihnúť od dodávok energetických surovín z Ruska.

 

Heger pripomenul, že lídri EÚ majú na pracovnom stole viacero návrhov, z ktorých si môžu vyberať. Slovensko podľa jeho slov podporí myšlienku spoločných nákupov plynu a energetických surovín, čiže model, ktorý sa dobre osvedčil pri spoločnom nákupe proticovidových vakcín a testov.

 

obrazok

 

Spresnil, že EÚ, ktorej súčasťou je aj Slovensko, postupuje spolu a vie si ako organizácia vyrokovať oveľa lepšie podmienky pri rokovaniach s externými dodávateľmi energetických surovín.

 

„Preto podporujeme myšlienku spoločných nákupov plynu," odkázal predseda slovenskej vlády. 

 

Európska komisia v stredu, deň pred summitom EÚ, predložila sériu návrhov, ako udržať ceny plynu na prijateľnej úrovni pre európske domácnosti a podniky. Návrh okrem spoločnej platformy pre nákupy plynu hovorí aj o naplnení európskych zásobníkov plynu na 80 percent do 1. novembra tohto roku. Heger tvrdí, že Slovensko tento cieľ dokáže naplniť.

 

„My máme veľkú kapacitu zásobníkov a je pre nás strategicky dôležité, aby sme naše zásobníky mali naplnené ako prvé, lebo nám to zvyšuje bezpečnosť. Techniky a spôsobilosti na to máme," uviedol Heger.

 

 

 

Súvisiaci článok: Rusko zvažuje predávať energie aj za bitcoiny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies