Heger dnes absolvoval prvú oficiálnu návštevu Maďarska. Orbánovi sa poďakoval za pomoc v čase, kedy kolabovalo slovenské zdravotníctvo

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 15:08 • 2 min
Heger dnes absolvoval prvú oficiálnu návštevu Maďarska. Orbánovi sa poďakoval za pomoc v čase, kedy kolabovalo slovenské zdravotníctvo

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ – Maďarsko je pre Slovensko dôležitým obchodným partnerom, vyhlásil premiér SR Eduard Heger počas jeho prvej oficiálnej návštevy v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Eduard Heger doplnil, že je dôležité rozvíjať spoluprácu medzi krajinami. „Po Nemecku a Rakúsku je Slovensko najvýznamnejším obchodným partnerom. Obrat predstavuje desať miliárd eur. V tomto roku už nárast prekonal deväť percent. Sme veľmi radi, že slovenskí investori sú prítomní v Maďarsku,“ skonštatoval Orbán. 

 

Heger sa Orbánovi poďakoval za pomoc

Premiéri Slovenska a Maďarska sa tiež rozprávali o rozvoji infrašturkúry. „Do roku 2023 vznikne šesť nových hraničných priechodov. Od mája funguje prepojenie elektrickej siete oboch krajín. Čo sa týka plynovodov, tie sú prepojené a pracujeme na rozšírení. Veľkým plánom je, aby naše hlavné mestá spájala rýchlostná železnica," vymenoval Orbán.

 

img

Témou rokovania bola aj koronakríza. Heger poďakoval Maďarsku za pomoc počas pandémie. „Poslali ste nám medikov v čase keď sme to potrebovali. Pomohli ste nám aj ventilátormi. Toto sú veci, ktoré ukazujú na dobré susedské vzťahy, pretože človek práve v núdzi nájde priateľa,“ uviedol Heger.

 

Obaja predsedovia vlád pritom zdôraznili dôležitosť očkovania. Zhodli sa na tom, že pandémia sa skončila pre tých, ktorí sú zaočkovaní.

 

Premiéri riešili aj otázku národnostných menšín
Lídri oboch krajín sa rozprávali aj o národnostných menšinách. „Je pre mňa dôležité, aby som bol premiérom všetkých občanov aj menšín. Je to jedna z oblastí, do ktorej chcem investovať. Aby sa všetci občania Slovenskej republiky cítili na Slovensku doma,“ uzavrel Heger.

 

img

 

Predsedovia vlád sa rozprávali aj o rozširovaní Európskej únie o krajiny Balkánu a ekonomickom reštarte po skončení pandémie ochorenia COVID-19.

Eduard Heger sa dnes v Budapešti stretne aj s predsedom maďarského parlamentu Lászlóm Kövérom a s krajanmi žijúcimi v Maďarsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona