HDP porastie stabilne a ceny len pomaly, odhadujú banky

NETKY.SK • 27 Október 2015, 12:54 • 2 min
HDP porastie stabilne a ceny len pomaly, odhadujú banky

BRATISLAVA - Dynamika slovenského hospodárstva bude podľa bankových analytikov v tomto a budúcom roku stabilná. Potvrdzujú to ich odhady v rámci októbrového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi analytikmi komerčných bánk, ktoré sa oproti septembru nezmenili.

slovakia

left justify in out

V tomto roku by tak hrubý domáci produkt Slovenska mal reálne medziročne stúpnuť o 3,3 %, kým v budúcom roku by mala ekonomika vzrásť o 3,4 %.

 

Revízie sa však opäť dočkali prognózy vývoja spotrebiteľských cien. V septembri totiž bankoví analytici ešte predpokladali, že tohtoročná harmonizovaná inflácia na konci roka dosiahne 0,4 %, tento mesiac však svoje odhady znížili iba na 0,1 %. Rovnaký rast ku koncu roka prognózujú aj inflácii meranej národnou metodikou. V budúcom roku by sa mal rast cien mierne oživiť, aj v tomto prípade však banky svoje odhady koncoročnej harmonizovanej inflácie zmiernili z 1,5 % na 1,4 %. Odhad inflácie podľa národnej metodiky ponechali na úrovni 1,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona