HDP Grécka sa môže na budúci rok znížiť až o 3 %

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:46 • 2 min
HDP Grécka sa môže na budúci rok znížiť až o 3 %

HDP Grécka sa môže na budúci rok znížiť až o 3 %

slovakia

left justify in out

Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka sa podľa ministra financií Jorgosa Papakonstantina na budúci rok zníži o 2,5 až 3 %. V návrhu rozpočtu na rok 2011, ktorý vláda zverejnila začiatkom októbra, pritom kabinet počítal s poklesom HDP v roku 2011 o 2,6 % a v tomto roku o 4 %.
      Dôvodom prehĺbenia recesie sú úsporné opatrenia, ktoré vláda musela zaviesť, aby znížila rozpočtový deficit a splnila podmienky úveru, ktorý jej poskytli krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF), keď nebola schopná získať peniaze na splácanie štátnych dlhov na trhoch.
      "Výkon hospodárstva sa tento rok zníži o 4 % a na budúci rok o 2,5 až 3 %," vyhlásil Papakonstantinu.
      Vláda sa zaviazala, že zredukuje schodok verejných financií tento rok na 7,8 % HDP z vlaňajších minimálne 13,8 % HDP a v roku 2011 ho stlačí na 7 % HDP.
      Očakáva sa však, že európsky štatistický úrad Eurostat v rámci revízie údajov o gréckom schodku a verejnom dlhu za roky 2006-2009, ktoré zverejní 15. novembra, upraví výšku vlaňajšieho deficitu Grécka smerom nahor, na 15 % HDP a médiá dokonca špekulujú, že to bude až na 16 % HDP.
      To si ale vyžiada dodatočné opatrenia, aby Grécko dodržalo podmienky úveru a znížilo rozpočtový schodok na požadovanú úroveň. Centrálna banka tvrdí, že vláda už nemá veľa možností ako ušetriť. Minister Papakonstantinu ale trvá na tom, že Atény aj napriek revízii deficitov splnia fiškálny cieľ, na ktorom sa dohodli s veriteľmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies