HDP Austrálie v 1. kvartáli 2011 klesol najviac za 20 rokov

NETKY.SK • 2 Jún 2011, 08:58 • 2 min
HDP Austrálie v 1. kvartáli 2011 klesol najviac za 20 rokov

HDP Austrálie v 1. kvartáli 2011 klesol najviac za 20 rokov

slovakia

left justify in out

Austrálska ekonomika sa v 1. kvartáli 2011 prepadla najviac za posledných 20 rokov. Hlavnou príčinou sú povodne, ktorá mali výrazne negatívny vplyv na export. Zvýšenie firemných investícií však potvrdzuje predpoveď austrálskej centrálnej banky, že ekonomiku čaká oživenie v druhej polovici roka.
      Hrubý domáci produkt (HDP) sa v období od začiatku roka do konca marca medzikvartálne znížil o 1,2 %, informoval dnes austrálsky štatistický úrad. To je najprudší pokles ekonomiky Austrálie od roku 1991, keď krajina zažila poslednú recesiu, a prvý od posledného štvrťroka 2008, keď vrcholila globálna finančná kríza. Na porovnanie: v poslednom štvrťroku vlani sa HDP zvýšil o 0,8 %.
      Export v 1. štvrťroku klesol o 8,7 %, čo ukrojilo z rastu HDP 2,1 percentuálneho bodu. Naopak, investície do strojov a vybavenia sa zvýšili o 6 %, čo pridalo k údaju o vývoji HDP 0,4 percentuálneho bodu. Výdavky domácností, na ktoré pripadá 55 % ekonomickej aktivity v krajine, sa zvýšili o 0,6 %.
      Austrálsky dolár po zverejnení správy posilnil, keďže pokles HDP bol nižší, než očakávali ekonómovia.
      Na medziročnej báze austrálsky HDP vzrástol o 1 %, čo bolo v súlade s prognózami.
Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies