Hĺbenie záchrannej šachty pre 33 baníkov sa asi začne v pondelok

NETKY.SK • 30 August 2010, 08:02 • 2 min
Hĺbenie záchrannej šachty pre 33 baníkov sa asi začne v pondelok

Hĺbenie záchrannej šachty pre 33 baníkov sa asi začne v pondelok

slovakia

left justify in out

img

Čilské záchranné tímy odložili pravdepodobne do pondelka začiatok hĺbenia záchrannej šachty pre 33 baníkov, uviedli dnes čílske médiá. Pôvodne sa malo v púšti Atacama začať už v sobotu.
      Dôvodom odkladu je, že najskôr treba zavŕšiť technickú prípravu. Baníci sú v hĺbke takmer 700 metrov uväznení od 5. augusta. Pomocou úzkeho otvoru ich zásobujú potravou, vodou, liekmi a správami od príbuzných.
      Baníci už dostali hracie karty, miniatúrne video projektory a MP3 prehrávače. U piatich z nich sa podľa lekárov prejavujú symptómy začínajúcej depresie.
      Zvažujú sa aj ďalšie možnosti na záchranu vrátane vykopania druhej únikovej šachty, povedal v sobotu minister banského priemyslu Laurence Golborne s tým, že proces chcú urýchliť.
      Záchranná šachta, práce na ktorej odložili na pondelok, má mať v priemere 66 centimetrov a hĺbenie bude trvať tri mesiace. Uvažuje sa o druhej šachte, bližšie k tunelu s baníkmi, čo by mohlo trvať asi 60 dní.
      Po nešťastí v bani San José pri meste Copiapó už čilské úrady zavreli najmenej 30 malých baní. Čile je najväčším producentom medi na svete.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies