Hazard majú regulovať občania, tvrdí ministerstvo financií

NETKY.SK • 7 Október 2016, 14:22 • 2 min
Hazard majú regulovať občania, tvrdí ministerstvo financií

BRATISLAVA - Ak by obyvateľom začal hazard zhoršovať kvalitu života v obci, je najvhodnejšie, aby sa vyjadrovali k rušeniu verejného poriadku práve oni. V súvislosti s petíciou proti hazardu Bratislave to vo svojom stanovisku uvádza Ministerstvo financií SR s tým, že je to vec spoločného záujmu obyvateľov.

slovakia

left justify in out

"Petičné právo je jednou z foriem priamej demokracie a umožňuje občanom zúčastňovať sa na správe vecí verejných. Inštitút petície k závažným otázkam života obce zohľadňuje aj zákon o obecnom zriadení," doplnilo ministerstvo s tým, že pre zapojenie obcí do regulácie prevádzkovania hier doplnilo do novely zákona o hazarde aj možnosť zrušiť hazardné hry v herni. Takúto žiadosť môže dať obec vtedy, ak hry rušia verejný poriadok.


V druhej polovici augusta zmizlo z bratislavského magistrátu 3 039 petičných hárkov, pričom na jednom hárku je 16 - 17 podpisov. Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov. Po vyše mesiaci stále nie je jasné, kto je zodpovedný za stratu hárkov z odovzdanej petície proti hazardu v Bratislave. Iniciatíva Zastavme hazard chce pre reguláciu hazardu v Bratislave zorganizovať okrúhly stôl, za ktorý chce pozvať premiéra Roberta Fica, predsedu NR SR Andreja Danka, ministra financií SR Petra Kažimíra, ako aj zástupcov koaličných i opozičných strán. Riešenie vidí iniciatíva v zrušení petície ako zákonnej podmienky pre prijatie VZN o regulácii hazardu v Bratislave. Iniciatíve sa nepáči, že vládna novela zákona, ktorá ma regulovať hazard, nerieši situáciu, ktorá sa v auguste stala v Bratislave.


O vládnom návrhu zákona o hazardných hrách bude v októbri rokovať parlament. V prípade schválenia by novela zákona umožňovala obecným zastupiteľstvám zakázať prevádzkovanie hazardných hier aj bez toho, aby 30 percent obyvateľov obce starších ako 18 rokov podpísalo petíciu, ktorou sa sťažujú, že sa v obci narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier. Opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) sa rozhodol pre predloženie tohto návrhu novely po tom, čo v Bratislave z magistrátu zmizli podpisové hárky z petície za zákaz hazardu, na ktorých bolo približne 50-tisíc mien. Budaj to považuje za útok na petičné právo, podľa neho po tejto krádeži bude pre aktivistov kdekoľvek na Slovensku ťažšie nájsť občanov ochotných podpísať sa pod petíciu.


Asociácia hier a zábavy a Asociácia prevádzkovateľov videohier vo svojom stanovisku uvádza, že ak poslanci schvália vládny návrh, herný priemysel prejde najväčšou reguláciou v histórii. Podľa nich opatrenia, ktoré nový zákon obsahuje, zničia takmer polovicu súčasných prevádzok s výhernými prístrojmi. Prevádzkovatelia sú presvedčení, že týmito opatreniami zo strany štátu ide skôr o likvidáciu než o reguláciu tohto podnikania. Platí pritom, že spoločnosti, ktoré prevádzkujú hazardné hry, zamestnávajú 14-tisíc Slovákov, ktorých pracovné miesta sprísňovanie regulácie ohrozuje. „Vláda si musí uvedomiť, že nám na jednej strane neúnosne dvíha poplatky, aby zvýšila príjmy z odvodov do štátnej kasy, no na druhej strane prijala opatrenia, ktoré zlikvidujú takmer polovicu nášho trhu. Takže musí rátať s omnoho nižším výberom finančných prostriedkov,“ spomenula v stanovisku hovorkyňa asociácií Dominika Lukáčová s tým, že rady nezamestnaných sa tvrdými regulačnými opatreniami výrazne rozšíria.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona