Havel sa vracia do Bratislavy so Záhradnou slávnosťou

NETKY.SK • 12 Október 2013, 14:50 • 2 min
Havel sa vracia do Bratislavy so Záhradnou slávnosťou

BRATISLAVA - Tretí októbrový víkend patrí v SND hosťovaniu Národného divadla Praha s hrami od Havla a Čechova.

slovakia

left justify in out

Hry Václava Havla a Antona Pavloviča Čechova prinesie do Bratislavy, do Slovenského národného divadla (SND) hosťovanie Národného divadla Praha. Pražskí divadelníci vystúpia v novej budove SND na Pribinovej ulici 19. a 20. októbra v rámci pravidelných výmenných hosťovaní činoherných súborov SND a Národného divadla Praha. Víkend otvoria Havlovou Záhradnou slávnosťou a v nedeľu privítajú publikum na Čechovovom Ujovi Váňovi, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Záhradnú slávnosť napísal Václav Havel pred polstoročím. Prvý raz ju uviedli v roku 1963 v Divadle Na zábradlí a inscenovali ju dvaja velikáni českého divadelníctva Otomar Krejča a Jan Grossman. O rok neskôr už zaujala divákov na mnohých svetových scénach. V SND ju v roku 1964 režíroval Peter Mikulík. Záhradná slávnosť je o človeku, ktorý dokonale ovláda spôsob, ako urobiť kariéru, byrokratické frázy a praktiky prispôsobovania sa, ktorý vie "tak trochu byť, aj tak trochu nebyť" a pružne si otvára cestu smerom nahor, pripomenula Pažítková. "Pod inscenáciu Havlovej hry, ktorú uvidíme 19. októbra v SND, sa podpísal režisér Dušan Pařízek, ktorý v čase premiéry na konci uplynulej sezóny povedal, že mu nejde o prístup pietny, 'ktorý by autora a občana Václava Havla najskôr zúfalo nudil, ale zrkadlo spoločnosti, v ktorej a pre ktorú Havlovu hru inscenujeme'. Významný režisér Dušan Pařízek, etablovaný už aj na prestížnych európskych scénach, podčiarkol nadčasovú kvalitu hry a zaujímavými režijnými postupmi vytvoril inscenáciu nesmierne komunikatívnu," doplnila tlačová tajomníčka SND. Divákom sa v hre predstavia herci: Martin Pechlát, Vladimír Javorský, Alois Švehlík, Eva Salzmannová, Roman Zach a ďalší.

Následne, v nedeľu 20. októbra Činoherný súbor Národného divadla Praha uvedie na doskách SND Čechovovho Uja Váňu. V hre o túžbach, sklamaniach, čakaní i nádejí hrajú: František Němec, Kateřina Holánová, Iva Janžurová, či Saša Rašilov. Réžiu má Michal Dočekal, známy aj z úspešnej tvorivej spolupráce so slovenskou prvou činohernou scénou, v titule Konečná stanica Túžba.

Činoherný súbor Národného divadla Praha prichádza do SND po troch rokoch. Vstupenky na obe predstavenia sa dajú kúpiť v pokladniciach SND a online na https://www.snd.sk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies