Havel ako prezident bol nutným zlom, priznal Klaus

NETKY.SK • 1 November 2014, 14:24 • 2 min
Havel ako prezident bol nutným zlom, priznal Klaus

PRAHA - Český exprezident Václav Klaus považuje svojho predchodcu Václava Havla za človeka, ktorý po páde komunizmu nechcel rovnakú spoločnosť, akú on a jeho vláda chceli vytvárať.

slovakia

left justify in out

Klaus v sobotu zverejnenom rozhovore pre denník Mladá fronta Dnes okrem iného uvádza, že Havel nechcel "politickú demokraciu štandardného typu" ani trhovú ekonomiku, čo podľa jeho slov viedlo k neustálemu ideovému súboju. Prvý premiér samostatnej Českej republiky v rozhovore síce priznal, že Havel bol doma i v zahraničí symbolom, no podľa neho to nemalo žiadny pozitívny výsledok v reálnej politike. Posledný československý minister financií však uznal, že nemali voči nemu alternatívu a preto ho bral ako "nutné zlo" a vo viacerých ohľadoch ho považoval za "reformného komunistu".

 

"Havlismus nebol schopný vytvoriť politickú programovú alternatívu. Chcel kázať, poučovať, nechať sa oslavovať. Bol schopný búrať, nie tvoriť,“ povedal Klaus a pokračoval: "Niečo vám poviem: bol som s Václavom Havlom vo februári 1990 na návšteve v USA, kde mal onen známy prejav v Kongrese, kde potom kongresmani vstali a niekoľko minút tlieskali... Ten prejav sa mi zdal úplne absurdný. Bol úplne zvláštny, v dikcii štýlu dlhých viet, filozofujúci, antiamerický. A zlý preklad tomu dal absolútnu korunu. Ručím za to, že žiadny z tých kongresmanov tomu prejavu nerozumel. Iba tlieskali tomu symbolu," povedal okrem iného Klaus pre MF Dnes, ktorý jeho slová zverejnil na svojom portáli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies