Havarovanému taiwanskému lietadlu zlyhali motory, odhalili čierne skrinky

NETKY.SK • 6 Február 2015, 12:36 • 2 min
Havarovanému taiwanskému lietadlu zlyhali motory, odhalili čierne skrinky

TCHAJ-PEJ - Lietadlo spoločnosti TransAsia Airways, ktoré sa zrútilo do rieky v Tchaj-pej, nemalo dostatočný ťah pri vzlietnutí, keďže jeden z jeho motorov zlyhal.

slovakia

left justify in out

Ukázala to analýza čiernych skriniek zverejnená v piatok. Chybu však urobila aj posádka, keď znížila výkon druhého motora. Nehodu prežilo 35 z 58 osôb na palube, z ktorých väčšinu tvorili čínski turisti. Stroj letel z Tchaj-peja na ostrov Ťin-men.

 

Prvé problémy zaznamenali na palube asi 37 sekúnd po štarte, keď pravému motoru klesol výkon, posádka však z neznámych dôvodov spomalila, vypla a reštartovala ľavý, ktorý už ale nenabral dostatočný výkon. To znamená, že počas posledných chvíľ nefungoval ani jeden z motorov. Podľa vyšetrovateľov by pritom lietadlo mohlo s jedným motorom v lete pokračovať. Komplexnejšia správa bude známa v najbližších 30 dňoch, pričom konečná správa sa očakáva o tri až šesť mesiacov. 

 

Záchranári ešte v stredu večer pomocou žeriavu vyzdvihli z rieky trup lietadla. Medzi obeťami sú aj obaja piloti, ktorí si vyslúžili chválu za to, že sa im podarilo zabrániť ešte väčšiemu nešťastiu. Piloti totiž s najväčšou pravdepodobnosťou urobili prudkú otočku smerom k rieke, aby zabránili nárazu do výškových obytných budov, ktoré minuli len o pár metrov. Médiá zverejnili amatérske videozábery, na ktorých vrtuľové lietadlo typu ATR 72 bezprostredne pred dopadom prelieta otočené nabok ponad diaľnicu. Obaja piloti mali podľa TransAsia Airways dostatok skúseností a lietadlo prešlo údržbou len minulý týždeň.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies