Haváriu Jaku-42 pri Jaroslavli spôsobila chyba pilota

NETKY.SK • 3 November 2011, 23:32 • 2 min
Haváriu Jaku-42 pri Jaroslavli spôsobila chyba pilota

Haváriu Jaku-42 pri Jaroslavli spôsobila chyba pilota - Svet Haváriu lietadla Jak-42 pri ruskom meste Jaroslavľ, pri ktorom v septembri zahynuli členovia miestneho hokejového mužstva vrátane Slováka Pavla Demitru, spôsobila chyba pilota. Oznámili to dnes

slovakia

left justify in out

img

Haváriu lietadla Jak-42 pri ruskom meste Jaroslavľ, pri ktorom v septembri zahynuli členovia miestneho hokejového mužstva vrátane Slováka Pavla Demitru, spôsobila chyba pilota. Oznámili to dnes ruskí vyšetrovatelia.
K tragédii došlo po tom, ako jeden z pilotov pri štarte nechtiac aktivoval brzdy a navyše zdvihol lietadlo príliš prudko, uviedol ruský Medzištátny letecký výbor (MAK).
Posádka Jaku-42 konala zjavne nekoordinovane, avšak pri rozhodnutí o tom, či má vzlietnuť, nebola vystavená žiadnemu tlaku zvonku. Katastrofe podľa expertov mohla zabrániť, ak by sa načas rozhodla štart prerušiť, povedal novinárom predseda technickej komisie MAK Alexej Morozov.
Nehoda tiež nijako nesúvisí s veľkým počtom lietadiel na jaroslavlianskom letisku v súvislosti s medzinárodným fórom, ktoré sa práve v stredoruskom meste konalo.
Stroj Jak-42 sa zrútil 7. septembra hneď po štarte z jaroslavlianskeho letiska na brehu rieky Volgy. Hokejové mužstvo Lokomotiv Jaroslavľ smeroval na úvodný zápas KHL do Minska. Pri havárii zahynulo 44 ľudí vrátane 36 hráčov, trénerov a ďalších zamestnancov tímu, prežil ju len jeden člen posádky.

Zdroj: TASR/AP, Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies