Havária v Mexickom zálive spred šiestich rokov bude ropný koncern BP stáť poriadny balík

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 19:00 • 2 min
Havária v Mexickom zálive spred šiestich rokov bude ropný koncern BP stáť poriadny balík

NEW ORLEANS - Ropný koncern BP odhadol celkové náklady spojené s katastrofou v Mexickom zálive spred šiestich rokov na takmer 62 miliárd USD. Havária ropnej plošiny Deepwater Horizon bola najväčšou ekologickou haváriou v USA, ktorá zasiahla pobrežie celkovo piatich štátov.

slovakia

left justify in out

BP oznámila, že konečné náklady stanovila na 61,6 miliardy USD (55,36 miliardy eur). Ako uviedla, najnovšie odhady zahrňujú "všetky zvyšné materiálne náklady," ktoré dodatočne započítala. Tie predstavujú okolo 5,2 miliardy USD pred zdanením.

 

K havárii došlo 20. apríla 2010. V tento deň v Mexickom zálive došlo k výbuchu na ropnej plošine Deepwater Horizon, ktorú prevádzkovala BP. V dôsledku výbuchu zahynulo na plošine 11 robotníkov a viacero ďalších sa zranilo. Do dvoch dní sa plošina potopila. Z poškodeného vrtu, ktorý sa po výbuchu nepodarilo uzavrieť, 87 dní unikala ropa a takmer 5 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) suroviny zasiahlo pobrežie všetkých piatich amerických štátov v Mexickom zálive od Texasu až po Floridu. Katastrofa prekonala aj rozsah škôd spôsobených haváriou ropného tankera Exxon Valdez v roku 1989.

 

Na spoločnosť sa začali valiť žaloby zo strany federálnych a miestnych úradov, ako aj firiem, podnikateľov a bežných obyvateľov dotknutých území. Dohodu s federálnymi, štátnymi a regionálnymi úradmi sa firme podarilo uzatvoriť minulý rok.

 

Ako uviedli analytici, odhadovaná konečná suma je zhruba na úrovni prognóz, ktoré prezentovali ekonómovia. "Je však dôležité zverejniť konečný údaj a posunúť sa ďalej," povedal Eric Smith z Energetického inštitútu pri Tulane University v New Orleans. Ako dodal, konečná suma dáva signál, že celá kauza sa blíži ku koncu a spoločnosť sa bude môcť v plnej miere sústrediť na svoju ďalšiu činnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies