Havária trajektu Sewol pravdepodobne ovplyvní ekonomiku Kórejskej republiky

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 14:57 • 2 min
Havária trajektu Sewol pravdepodobne ovplyvní ekonomiku Kórejskej republiky

SOUL - Juhokórejská centrálna banka upravila svoju prognózu rastu ekonomiky krajiny, pričom predpokladá, že tohtoročný rast bude slabší, než pôvodne očakávala, a nedosiahne úroveň 4 %.

slovakia

left justify in out

Pod zhoršenie prognózy sa do veľkej miery podpísala havária trajektu Sewol, ku ktorej došlo v apríli tohto roka. Informovala o tom agentúra AP.
     

Podľa novej prognózy Bank of Korea vzrastie juhokórejská ekonomika tento rok o 3,8 %. Ešte v apríli centrálna banka predpokladala, že rast ekonomiky dosiahne 4 %.
     

Podľa banky je revízia dôsledkom poklesu spotrebiteľských výdavkov po aprílovej havárii trajektu Sewol, ktorá šokovala celú krajinu. Tragédia, ku ktorej došlo 16. apríla, si vyžiadala 293 mŕtvych a ďalších 11 pasažierov je dodnes nezvestných. Väčšinu obetí tvorili stredoškolskí študenti, ktorí boli na školskom výlete.
     

Následne za celý apríl klesol predaj viacerých výrobkov, od oblečenia cez palivo až po potraviny. Veľké straty zaznamenali najmä reštaurácie a podniky v oblasti cestovného ruchu a zábavy, keďže po tragédii školy zrušili plánované výlety a veľká časť obyvateľstva zasa konzumáciu alkoholu, ako aj rôzne oslavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies