Havária ruského lietadla si už vyberá daň v egyptskom letovisku

NETKY.SK • 14 November 2015, 15:31 • 2 min
Havária ruského lietadla si už vyberá daň v egyptskom letovisku

KÁHIRA - Zrušenie medzinárodných letov do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch po októbrovej havárii ruského lietadla si už vyberá svoju daň.

slovakia

left justify in out

Mnohé hotely a ďalšie podniky v letovisku boli nútené dať časti personálu neplatené voľno a predpovedajú, že ďalšia vlna prepúšťania na seba nenechá dlho čakať. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Vyšetrovanie príčin havárie ruského lietadla Airbus A321, ktoré sa zrútilo 31. októbra zhruba 30 minút po štarte z egyptského letiska Šarm aš-Šajch, stále pokračuje. Všetci pasažieri aj členovia posádky zahynuli. A hoci vyšetrovatelia nepotvrdili špekulácie o výbuchu na palube, Rusko, Británia aj ďalšie štáty zastavili alebo obmedzili cestovanie do egyptského letoviska.

 

Šarm aš-Šajch a jeho okolie sú však závislé od príjmov z turizmu, ktorý zamestnáva zhruba 80.000 ľudí. Vyšetrovanie prebieha už tretí týždeň a sprevádza ho citeľný úbytok turistov. A to sa už začína prejavovať aj v ekonomike.

 

Viacerí zamestnanci luxusných hotelov potvrdili, že im vedenie oznámilo, aby nechodili do práce, kým sa situácia nezlepší. Podľa AFP takéto inštrukcie dostal v jednom z hotelov každý šiesty zamestnanec.

 

Miestna turistická komora sa obáva, že ak budú zastavenie letov a úbytok turistov pokračovať, v priebehu pár mesiacov môže prísť o prácu až 40.000 ľudí.

 

Embargo na lety do Egypta vyjde krajinu na približne 280 miliónov USD (260,13 milióna eur) mesačne. Zákaz letov však zasiahol aj cudzincov, ktorí pracujú v egyptskom letovisku.

 

"Tento týždeň som prišla o prácu," povedala AFP Oxana, Ruska, ktoré pracovala pre egyptskú parfumériu. Dodala, že 16 ľudí z 20-členného tímu predajcov, v ktorom pracovala, sa ocitlo na dlažbe.

Egyptská vláda spolupracuje s medzinárodnými vyšetrovateľmi na objasnení havárie. Americkí a britskí odborníci sa domnievajú, že na palube došlo k výbuchu, čo by mohlo znamenať, že šlo o teroristický útok. Egypt však varuje pred predčasnými závermi.

 

Vyšetrovatelia v súčasnosti analyzujú posledné sekundy záznamov z čiernej skrinky. Egyptské úrady naznačili, že na objasnenie príčiny havárie sa môže čakať aj celé mesiace.

 

Pláž v letovisku sa medzitým vyprázdnila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies