Havária pri leteckej šou má 3 mŕtvych a desiatky zranených, 15 kriticky

NETKY.SK • 19 September 2011, 18:08 • 2 min
Havária pri leteckej šou má 3 mŕtvych a desiatky zranených, 15 kriticky

Havária pri leteckej šou má 3 mŕtvych a desiatky zranených, 15 kriticky

slovakia

left justify in out

img

Historická stíhačka Mustang z druhej svetovej vojny sa v piatok zrútila pri hlavnej tribúne na leteckej šou Reno Air Races v Nevade. Pri havárii zahynuli najmenej traja ľudia, vrátane 74-ročného skúseného pilota a desiatky ďalších utrpeli zranenia, 15 z nich kritické. Lietadlo po páde explodovalo, jeho úlomky zasiahli dav divákov. 
K havárii došlo približne o 16.20 miestneho času (sobota 1.20 SELČ). Na príčine bola údajne mechanická porucha na stroji, pilot podľa očitých svedkov stratil pri súťažení kontrolu nad svojím lietadlom "Galloping Ghost" a zamieril s ním nosom k zemi.
Na akcii, ktorá sa koná každoročne od 60. rokov, boli tisíce návštevníkov.
Pilot lietadla, vojnový veterán Jimmy Leeward z Floridy bol známym a skúseným letcom, ktorý vystupoval i pri akrobatických leteckých scénach vo filmoch, napríklad vo filme Dragonfly. Pochádzal z leteckej rodiny - bol synom pilota a aj jeho synovia sú piloti. Podľa vyjadrenia rodiny bol v dobrom zdravotnom stave.
Súťaž pripomína automobilové preteky na oblohe, stroje pri nej lietajú po ovále okolo pylónov vo výške iba 15 metrov rýchlosťou až 800 km/h.
Na leteckej šou v Rene došlo k haváriám už v minulosti, v rokoch 2007 a 2008 tam zahynuli štyria piloti.

Zdroj: TASR/Reuters, Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies