AKTUALIZÁCIA: Havária lietadla s nebezpečným nákladom! Tragickú nehodu cestujúci neprežili

NETKY.SK • 17 Júl 2022, 10:40 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Havária lietadla s nebezpečným nákladom! Tragickú nehodu cestujúci neprežili

ATÉNY – Nákladné lietadlo sa v sobotu neskoro večer zrútilo na severe Grécka. Informuje o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne hasičské zdroje.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 16:45

 

Ukrajinské nákladné lietadlo, ktoré sa v sobotu neskoro večer zrútilo na severe Grécka, prevážalo 11,5 tony srbskej munície vyvážanej do Bangladéša. Oznámil to v nedeľu srbský minister obrany Nebojša Stefanovič. TASR informácie prevzala od agentúr AFP, AP a DPA. Stefanovič na tlačovej konferencii potvrdil, že pri havárii stroja Antonov An-12 zomrelo všetkých osem členov posádky. Na palube boli podľa neho osvetľujúce mínometné strely a výcvikové míny súkromnej srbskej spoločnosti Valir, ktoré kupovalo bangladéšske ministerstvo obrany.

 

img

 

Lietadlo ukrajinskej prepravnej spoločnosti Meridian odštartovalo v sobotu večer zo srbského mesta Niš a malo mať medzipristátia v Jordánsku a Saudskej Arábii. Na miesto nehody dorazil aj ukrajinský konzul v Solúne, ktorý miestnym predstaviteľom povedal, že členovia posádky boli Ukrajinci. Lietadlo hlásilo nad severným Egejským morom problémy s jedným z motorov a požiadalo o povolenie núdzovo pristáť. Nasmerovali ho na letisko v gréckom meste Kavala, kam sa však už nedostalo.

 

 

Zrútilo sa okolo 23.00 h do poľa medzi dvoma dedinami asi 40 kilometrov od medzinárodného letiska Kavala. Podľa svedkov stroj začal ešte vo vzduchu horieť a po náraze bolo počuť výbuchy, ktoré sa ozývali ešte dve hodiny. Dvoch hasičov previezli do nemocnice s problémami s dýchaním. Zábery z prieskumného dronu v nedeľu ukázali, že lietadlo bolo úplne zničené a jeho trosky roztrúsené v širokom okolí. Popoludní miesto a rozsah toxického nebezpečenstva preskúma špeciálna armádna jednotka.

 

 

Pôvodná správa

 

Podľa svedkov lietadlo ešte vo vzduchu horelo a bolo počuť výbuchy. Stroj sa zrútil pri dedine Palaiochori v regionálnej jednotke Kavala. Lietadlo smerovalo zo Srbska do Jordánska, pričom požiadalo o povolenie núdzovo pristáť na tamojšom medzinárodnom letisku, ale manéver už nestihlo dokončiť.

 


Grécka verejnoprávna stanica ERT oznámila, že išlo o ukrajinský stroj typu Antonov An-12 sovietskej výroby. Podľa gréckych médií bolo na palube osem ľudí, všetci zahynuli. Lietadlo sa zrútilo približne dva kilometre od obývanej oblasti, povedal starosta neďalekého mesta Paggaio. Podľa hasičských zdrojov lietadlo viezlo vojenskú muníciu. Podľa iných zdrojov bližšie nešpecifikované „toxické látky“. Hasiči uzavreli oblasť v okruhu 400 metrov, na úsvite bola uzavretá oblasť rozšírená.

 

Úrady nariadili obyvateľom danej oblasti, aby neotvárali okná a nezapínali klimatizáciu. Na miesto nešťastia vyrazilo množstvo záchranárov, hasičov a policajtov, ale pre znečistené ovzdušie sa museli vrátiť. Pokyny na okamžitý ústup dali úrady aj novinárom a miestnym. V priebehu nedele sa uskutoční prieskum vraku pomocou dronu. Rozsah toxického nebezpečenstva určia špecialisti.

 

img

 

Možno vás zaujme: Ukrajina bude pokračovať v znovuzískavaní okupovaných území, vyhlásil Zelenskyj




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies