Havária Airbusu Air France nad Atlantikom r. 2009: Prístroje oklamali pilotov

NETKY.SK • 5 Júl 2012, 19:50 • 2 min
Havária Airbusu Air France nad Atlantikom r. 2009: Prístroje oklamali pilotov

Havária Airbusu Air France nad Atlantikom r. 2009 Prístroje oklamali pilotov - Svet Francúzsky úrad pre leteckú bezpečnosť (BEA) dnes zverejnil konečnú správu trojročného vyšetrovania príčin havárie Airbusu leteckej spoločnosti Air France nad Atlantikom

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky úrad pre leteckú bezpečnosť (BEA)  dnes zverejnil konečnú správu trojročného vyšetrovania príčin havárie Airbusu leteckej spoločnosti Air France nad Atlantikom v roku 2009, pri ktorej zahynulo všetkých 228 ľudí na palube.  V záverečnej správe konštatoval, že pád stroja zavinila kombinácia "ľudských a technických faktorov", chyby pilotov spoločne s klamnými údajmi z prístrojov, ktoré ich zavádzali.
      BEA uviedla, že na základe vyšetrovania havárie letu 447 prijala  veľa bezpečnostných odporúčaní, vrátane lepšieho výcviku pilotov pri manuálnom riadení lietadla vo vysokých letových výškach a sprísnenia pravidiel pre certifikáciu lietadiel. 
      Výrobca Airbusu A330 vo vyhlásení informoval, že pracuje na zlepšení rýchlostných senzorov a vyvíja aj ďalšie aktivity, aby zabránil podobným nehodám v budúcnosti.
      Letecká spoločnosť Air France zdôraznila, že problémy zavinili prístroje a piloti "konali v súlade s informáciami, ktoré im poskytli prístroje a systémy v pilotnej kabíne".
      Rodiny niektorých obetí mali pocit, že sa vyšetrovatelia nesústredili dostatočne na problémy prístrojov, piloti podľa nich robili čo mohli, keď čelili záplave nepresných informácií.
      Hlavný vyšetrovateľ Alain Bouillard povedal, že dvaja druhí piloti z kontroliek vôbec nepochopili, že sa lietadlo ocitlo "na hranici absolútnej straty kontroly". Jeden z nich prijal fatálne rozhodnutie a zle nasmeroval lietadlo, pretože mu senzory uviedli zlú polohu stroja.
      Ľadové kryštáliky, ktoré zablokovali rýchlostné senzory lietadla, iniciovali rad technických problémov, povedal Bouillard. Autopilot prestal pracovať a druhí piloti museli stroj riadiť ručne, pričom sa spustili rozličné alarmy. Hlavný pilot mal v tom čase oddychovú prestávku.
      Piloti predchádzajúcej generácie by vedeli, čo robiť, ale piloti letu 447 boli zvyknutí na automatiku, ktorá im hovorila, či majú ísť vľavo, vpravo, hore alebo dolu a nedokázali sa zorientovať, citovala agentúra Associated Press v tomto kontexte Williama Vossa, prezidenta Nadácie pre leteckú bezpečnosť vo Virgínii, v USA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona