Havajský Veľký ostrov zasiahli silné zemetrasenia

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 08:02 • 2 min
Havajský Veľký ostrov zasiahli silné zemetrasenia

PAHOA - Havajský Veľký ostrov zasiahli dve silné zemetrasenia s magnitúdom 5,4 a 6,9. Informovala o tom Geologická služba Spojených štátov (USGS). Obe mali epicentrum pri južnom svahu sopky Kilauea, ktorá od štvrtka chrlí lávu a vyžiadala si evakuáciu obyvateľov v okolí či zatvorenie parkov a školských areálov.

slovakia

left justify in out

Podľa Tichomorského centra varovania pred tsunami (PTWC) druhé silnejšie zemetrasenie nebolo dostatočné silné, aby spôsobilo vlnu cunami. Pre ostrov zatiaľ neplatí žiadne varovanie pred vznikom cunami.

Podľa úradov otrasy nespôsobili väčšie škody. Hovorkyňa Havajského sopečného observatória Janet Babb uviedla, že vedci v súčasnosti spracovávajú dáta zo zemetrasenia a posudzujú, či ovplyvnili erupciu sopky Kilauea.

Úrady nariadili v dôsledku erupcie Kilauea povinnú evakuáciu viac ako 1 700 ľudí z komunít v blízkosti lávy. Zároveň vydali varovanie pred nebezpečím rozstrekovavania horúcej horniny a sírového plynu, ktorý by mohol spôsobiť ťažkosti starším ľuďom a ľuďom z dýchacími problémami. V dôsledku živlu zhoreli už dva domy.

Spomínané druhé zemetrasenie patrí medzi najsilnejšie, ktoré Veľký ostrov, zasiahli za uplynulých viac ako štyridsať rokov. Podľa riaditeľa PTCW Chipa McCreeryho ostrovom otriaslo v roku 1975 zemetrasenie s magnitúdom 7,5 a silnejšie otrasy zaznamenali aj v rokoch 1983 a 2006, kedy dosiahli magnitúdo 6,7.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona