Havajský súd zablokoval Trumpov tretí pokus o cestovný zákaz

NETKY.SK • 18 Október 2017, 06:30 • 2 min
Havajský súd zablokoval Trumpov tretí pokus o cestovný zákaz

WASHINGTON - Federálny súd v americkom štáte Havaj zablokoval v utorok ďalší pokus prezidenta USA Donalda Trumpa o zavedenie cestovného zákazu pre obyvateľov ôsmich krajín, ktorí by sa chceli dostať do Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak iba deň predtým, ako mala byť táto politika implementovaná.

 

Opatrenie bolo zamerané na Irán, Líbyu, Sýriu, Jemen, Somálsko, Čad a Severnú Kóreu, ako aj na niekoľkých venezuelských činiteľov. Trumpov septembrový protiimigračný dekrét, ktorý zakazoval vydávanie prisťahovaleckých víz, bol už tretím v poradí, pričom súdnu dohru mali aj dva predošlé - z januára a marca.

 

Predchádzajúci dekrét zakazoval vstup na územie USA občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín: Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie. Tento výnos však v septembri vypršal a nové nariadenie, ktoré malo začať platiť oddnes, jeho platnosť predlžovalo na neurčitú dobu. Sudán bol zo zoznamu vyňatý.

 

Biely dom reagoval na rozhodnutie havajského súdu slovami, že to "podkopáva prezidentovo úsilie o udržanie amerického ľudu v bezpečí". Hovorca ministerstva spravodlivosti Ian Prior v samostatnom vyhlásení uviedol, že jeho rezort sa proti predmetnému rozhodnutiu promptne odvolá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona