Havaj oživil systém varovania pred jadrovým útokom

NETKY.SK • 2 December 2017, 06:19 • 2 min
Havaj oživil systém varovania pred jadrovým útokom

HONOLULU - Americký štát Havaj v piatok po prvý raz od skončenia studenej vojny vykonal skúšku systému varovania pred jadrovým útokom. Príčinou tohto rozhodnutia sú obavy z agresie Severnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Systém využíva existujúcu technológiu varovania miestnych obyvateľov pred prichádzajúcim hurikánom alebo vlnou cunami. Pred prírodnou katastrofou varuje stály neprerušovaný tón, v prípade raketovej hrozby však výstražný systém vysiela kvílivý zvuk, informovala agentúra AP.

 

Pri piatkovej skúške však bolo sirény na niektorých miestach ledva počuť, týkalo sa to aj známej pláže Waikiki. Úrady preto neskôr oznámili, že hlasitosť systému preveria.

 

Guvernér štátu David Ige nedávno vyhlásil, že pravdepodobnosť útoku zo strany KĽD je nízka, avšak obyvateľstvo musí byť pripravené.

Okrem toho, že Havaj je pomerne blízko k Severnej Kórei, v štáte sa nachádzajú americké vojenské zariadenia, čo by ho mohlo predurčovať na prípadný severokórejský útok. Na ostrove Oahu sídli Tichomorské velenie amerických ozbojených síl a v prístave Pearl Harbor kotvia desiatky vojnových lodí.

 

Havaj v súčasnosti nemá žiadne protiatómové kryty, keďže po skončení studenej vojny americká vláda prestala financovať ich udržiavanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies