Havaj najnovšie zápasí s vláknami vulkanického skla

NETKY.SK • 2 Jún 2018, 14:04 • 2 min
Havaj najnovšie zápasí s vláknami vulkanického skla

HONOLULU - Havajčania už niekoľko dní nachádzajú na svojom ostrove zhluky dlhých krehkých vlákien vulkanického skla vznikajúceho z lávy zo sopky Kilauea.

slovakia

left justify in out

Tieto vlákna sú špecifickým typom pyroklastického materiálu, ktorý súvisí s činnosťou lávových fontán pri havajských erupciách. Tento materiál sa poryvmi vetra formuje do dlhých a tenkých vláken - s dĺžkou do dvoch metrov a priemerom 0,5 mm. Pripomínajú chumáče vlasov, a preto sa pre ne vžil aj názor vlasy Pele - podľa bohyne ohňa Pele, ktorá podľa miestnych mýtov žije na sopke Kiluae.

 

Tieto tenké vlákna z veľmi tvrdého skla môžu byť pre obyvateľov ostrova nebezpečné - môžu totiž dráždiť oči i kožu. Úrady preto obyvateľom ostrova odporučili chrániť si oči okuliarmi a tvár rúškami.

 

Vlákna môžu ohroziť aj zvieratá, ak sa im tenučké sklenené "vlasy" dostanú s rastlinnou potravou do tráviaceho traktu.

Odborníci neodporúčajú ani odstraňovať vlasy Pele zo striech áut alebo z ich skiel, pretože hrozí ich poškodenie.

 

Vulkán, ktorý začal vybuchovať pred takmer mesiacom, sa nachádza na ostrove Havaj - nazývanom tiež Veľký ostrov, pretože je z ôsmich hlavných Havajských ostrovov najväčší.

 

Kilauea je jednou z najaktívnejších sopiek na svete. Jej výbuch v roku 1924 usmrtil jedného človeka. Sopka vtedy 17 dní chrlila do vzduchu skaly, popol a prach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona