Hasselbladovu cenu 2017 získala za portrétnu tvorbu holandská fotografka Rineke Dijkstrová

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 16:22 • 2 min
Hasselbladovu cenu 2017 získala za portrétnu tvorbu holandská fotografka Rineke Dijkstrová

ŠTOKHOLM - Holandskú fotografku Rineke Dijkstrovú vyhlásili dnes za laureátku fotografickej ceny Hasselblad Award 2017.

slovakia

left justify in out

Päťčlenná porota vyzdvihla jej portrétnu prácu a označila ju za "jedného z najvýznamnejších súčasných umelcov pracujúcich s fotografickým portrétom".

Dijkstrová zobrazuje "objekty v okamihoch premeny alebo zraniteľnosti," uviedla porota s upozornením na jej veľkoformátové farebné portréty čerstvých matiek, vojakov a adolescentov. Snímky holandskej fotografky podľa nej pripomínajú "holandské portréty zo 17. storočia".

Rineke Dijkstrová často vytvára fotografické série a vyzdvihuje v nich jednotlivcov. Známa je napríklad jej séria Plážové portréty z rokov 1992-2002, zobrazujúca deti a tínedžerov na plážach východnej a západnej Európy a USA.

Fotografka má 57 rokov a žije v Amsterdame. Jej práce vystavovali múzeá a galérie v Európe, Japonsku, Izraeli a Spojených štátoch.

Cenu švédskej spoločnosti Hasselblad dotovanú jedným miliónom švédskych korún (takmer 105.000 eur) prevezme 9. októbra spoločne s diplomom a zlatou medailou.

O deň nato otvoria výstavu jej prác v Múzeu umenia v Göteburgu, kde má spoločnosť Hasselblad svoje sídlo.

Cena Hasselblad Award je pomenovaná po Victorovi Hasselbladovi (1906-1978), vynálezcovi fotoaparátov Hasselblad, ktoré našli využitie v kozmických programoch NASA i v tvorbe mnohých slávnych fotografov.

Predchádzajúcimi laureátmi ocenenia sú napríklad Robert Frank (USA), Josef Koudelka (ČR), Richard Avedon (USA), Sebastiao Salgado (Brazília), Hiroši Hamaja (Japonsko), Henri Cartier-Bresson (Francúzsko) a Ansel Adams (USA).



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies