Hasičské stanice čaká rekonštrukcia, financovať sa bude z eurofondov

NETKY.SK • 17 August 2011, 10:34 • 2 min
Hasičské stanice čaká rekonštrukcia, financovať sa bude z eurofondov

Hasičské stanice čaká rekonštrukcia, financovať sa bude z eurofondov

slovakia

left justify in out

img

Desiatky hasičských staníc na Slovensku čaká v budúcom roku rekonštrukcia, ktorá má byť financovaná z európskych fondov. Novinárom to dnes oznámili minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon (Most-Híd).
      Koľko budú stavebné úpravy stáť, zatiaľ nie je jasné. Simon predpokladá, že to bude viac ako 14 miliónov eur, no presná suma bude známa až po analýze stavu staníc, ktorú má predložiť Hasičský a záchranný zbor. "Či to bude 15, 18 či 20 miliónov eur, v tejto chvíli nie je jasné," vysvetlil Simon.
      Výzva na predkladanie projektov na rekonštrukciu staníc bude vyhlásená v novembri. "Podstatné je, aby sme tieto projekty pripravili čím skôr a budúci rok sme mohli rekonštruovať a stavať. K tomu potrebujeme, aby sme mali v novembri výzvu von, žiadosti odovzdané v priebehu decembra na našom stole a našu úlohu zvládnutú do konca marca. Potom podpíšeme zmluvu, urobíme verejné obstarávanie a môžme stavať budúce leto," avizoval Simon.
      Lipšic upozornil, že mnohé hasičské stanice sú dnes v katastrofálnom stave. "Najmä profesionálni hasiči v nich trávia celú svoju pracovnú dobu a mali by byť v prostredí, ktoré im umožní jednak oddych a jednak prípravu na zásah. Aby mohli v tých najkritickejších situáciách zasiahnuť čo najefektívnejšie," argumentoval.
      Simon priznal, že jeho ministerstvo ako riadiaci orgán aj pre túto oblasť zdedilo z čias minulej vlády viacero projektov rekonštrukcií staníc, no s nedostatkami. "Musíme ich odstrániť. Zdedili sme aj také prípady, kde projektant vypracoval projekt tak, že tyč, na ktorej sa má hasič spustiť dole, mala výšku medzi podlahou a stropom 1,2 metra. To svedčí o tom, že ľudia, ktorí o tom rozhodovali v roku 2008 a pripravovali projekt, asi nezvládli svoju úlohu," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona