Hasiči na území kraja v marci likvidovali vyše 250 požiarov suchej trávy

NETKY.SK • 14 Marec 2011, 12:46 • 2 min
Hasiči na území kraja v marci likvidovali vyše 250 požiarov suchej trávy

Hasiči na území kraja v marci likvidovali vyše 250 požiarov suchej trávy

slovakia

left justify in out

img

Hasičov z Prešovského kraja od začiatku marca denne zamestnáva likvidácia požiarov suchých porastov. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Petra Kovalíka je súčasný vývoj požiarovosti v tejto oblasti podobný ako v rovnakom období minulého roka.
"Od začiatku marca vykonali hasiči na území Prešovského kraja celkom 251 zásahov pri požiaroch tráv a trávnatých porastov a ďalších šesť výjazdov k horiacim lesným porastom," konštatoval hovorca. Najviac ich evidovali v okresoch Sabinov (39), Poprad (38) a Kežmarok (36).
Hasiči mali plné ruky práce aj počas uplynulého víkendu, keď zasahovali pri 69 požiaroch trávnatých plôch a zároveň likvidovali dva horiace suché lesné porasty.
Kovalík spresnil, že v sobotu (12.3.) pri obci Kravany, okres Poprad, horel porast na ploche asi 5,5 hektára, čo spôsobilo majiteľovi škodu za približne 17.000 eur. Ďalšie ohniská na ploché vyše 20 hektárov likvidovali v nedeľu (13.3.) pri Chminianskych Jakubovanoch, okres Prešov, tu oheň spôsobil škody asi za 1000 eur.
Krajský hovorca hasičov pre TASR uviedol, že vo väčšine prípadov tieto požiare vznikajú pri úmyselnom vypaľovaní plôch, ale požiar môže vzniknúť aj neopatrnosťou, napríklad pri likvidácii suchej trávy v záhradách.
"Keďže mnohé takéto plochy sa nachádzajú pri obytných zónach, znepríjemňuje to život spoluobčanom a samozrejme je tu aj riziko ohrozenia zdravia, obydlí alebo odparkovaných motorových vozidiel," upozorňuje Kovalík.
Vypaľovanie suchých porastov je zakázané a preto môže byť za takýto priestupok uložená fyzickým osobám peňažná sankcia do výšky 331 eur, prípadne bloková pokuta na mieste do 100 eur. Podľa Kovalíka však je veľmi ťažké takúto osobu prichytiť pri čine, lebo väčšinou vždy z miesta odíde ešte pred príchodom hasičov.
Potenciálne riziko vzniku požiaru spôsobujú neupravené trávnaté plochy, kde sa môže oheň pomerne rýchlo rozšíriť. Napríklad len v samotnom Prešove sú takéto plochy medzi sídliskom Sekčov a Ľuboticami, v lokalite Pod Táborom a pod Bikošom.
Kovalík uviedol, že otázkam monitoringu a údržby trávnatých plôch pre zmenšovanie rizika požiarov sa budú v utorok (15.3.) predpoludním na spoločnom stretnutí venovať zástupcovia mesta Prešov, mestskej polície a hasičov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies