Dobrovoľnému hasičovi zhorela tvár, lekári mu ju zmenili na nepoznanie

NETKY.SK • 24 Október 2017, 08:23 • 2 min
Dobrovoľnému hasičovi zhorela tvár, lekári mu ju zmenili na nepoznanie

Patrick Hardison pracoval ako dobrovoľný hasič. V roku 2001 sa mu zmenil život, keď naňho pri požiari domu spadol horiaci strop. Po šestnástich rokoch utrpenia opäť chodí so svojimi deťmi na prechádzku bez toho, aby sa za ním niekto obzeral a pýtal sa: Čo sa mu, preboha, stalo?

slovakia

left justify in out

Patrick Hardison pracoval ako dobrovoľný hasič v Senatobii v štáte Mississippi. V roku 2001 naňho pri požiari domu spadol horiaci trám. Žiara bola taká intenzívna, že spálila jeho prilbu a dýchacie prístroje, takisto celú tvár, pričom jeho viečka a uši úplne zhoreli. Hardison potom ležal vyše dva mesiace na popáleninovom oddelení. Lekári museli jeho pokožku na tvári nahradiť tou z jeho stehna. Počas nasledujúcich desiatich rokov podstúpil viac ako 70 operácií. Keď mu lekár v roku 2011 povedal, že kvôli chýbajúcim viečkam stráca zrak, začal uvažovať o transplantácii tváre. Aj kvôli tomu, že ľudia sa naňho dívali s otvorenými ústami a jeho vlastné deti sa naopak báli naňho pozerať. Hoci riziko úmrtia pri transplantácij tváre je veľké, Hardison si povedal, že radšej smrť ako takýto život. "Myšlienka na transplantáciu mi dala nádej," povedal. O prípade informoval Daily mail.

 

Transplantácia sa uskutočnila v University Langone Medical Center v New Yorku v roku 2015. Lekárom sa podaril husársky kúsok. Znetvorenú tvár Patricka Hardisona zrenovovali na nepoznanie počas najrozsiahlejšej transplantácie, aká sa kedy vykonala. Vyše stočlenný tím pracoval 26 hodín, aby sa náročná operácia vydarila. Patrick Hardison (43) získal potrebné orgány od darcu Davida Rodebaugha (26), ktorý zomrel pri nehode a zároveň aj novú tvár.

 

Pre Detroit Free Press povedal: 'Už som sa nechel vrátiť späť. Smrť nie je to najhoršie, čo sa vám môže stať. Bol som ochotný riskovať všetko alebo nič." 

 

Uplynulú nedeľu sa zúčastnil na konferencii darcov orgánov, kde poďakoval ľuďom, ako bol Rodebaugh, že dávajú šancu chorým. "Rodiny darcov, neviete si predstaviť, ako veľmi vám ďakujem," povedal dojatý. 

 

Hovoril, ako sa jeho život zmenil po transplantácii. "Už nevnímam kruté pohľady okoloidúcich. So svojimi deťmi môžem chodiť na prechádzky. Vlani som bol s nimi v Dysney Worlde bez toho, aby si ma ľudia obzerali a pýtali sa: Čo sa mu, preboha, stalo?"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies