Hasičov v troch okresoch Košického kraja zamestnávala v noci voda

NETKY.SK • 4 Február 2013, 08:08 • 2 min
Hasičov v troch okresoch Košického kraja zamestnávala v noci voda

Hasičov v troch okresoch Košického kraja zamestnávala v noci voda - Slovensko Hasičov na juhovýchode Slovenska v priebehu noci zamestnávala predovšetkým voda. Dlhotrvajúci dážď a topiaci sa sneh na svahoch a poliach spôsobili na niektorých miestach zaplav

slovakia

left justify in out

imgHasičov na juhovýchode Slovenska v priebehu noci zamestnávala predovšetkým voda. Dlhotrvajúci dážď a topiaci sa sneh na svahoch a poliach spôsobili na niektorých miestach zaplavenie pozemkov a pivníc rodinných domov. Komplikácie evidovali aj na cestách, kde vodu nestíhala odvádzať kanalizácia.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Radoslav Kočuta pre TASR uviedol, že od soboty (2.2.) večera do dnešnej 8.00 h ráno mali na území kraja dovedna deväť zásahov súvisiacich s vodou. Z toho štyri boli v okrese Trebišov, tri v okrese Michalovce a dva výjazdy evidujú v okrese Košice–okolie.

"Vo všetkých prípadoch išlo o čerpanie dažďovej vody, ktorá sa dostala do dvorov, pivníc alebo mohla ohroziť rodinné domy. Nedá sa hovoriť o rozsiahlejších záplavách. Pri týchto udalostiach sme nemali nahlásené žiadne zranenia osôb," povedal operačný dôstojník.

Už vo večerných hodinách narobila voda starosti vo Veľkých Kapušanoch, kde museli hasiči nasadiť čerpadlá, pretože kanalizácia ju nestíhala odvádzať. Michalovskí hasiči pomáhali s čerpaním vody v Bánovciach nad Ondavou, kde sa dostala do garáže a suterénu jedného z rodinných domov. Približne päť hodín trval zásah hasičov zo Sobraniec v obci Komárovce, kde došlo k presiaknutiu vody za hrádzu potoka, ktorú prečerpávali naspäť, aby sa nedostala do dvorov.

Posádky OR HaZZ z Trebišova odstraňovali vodu zo zaplavenej rampy pri obchodnom centre v Kráľovskom Chlmci, pivnice rodinného domu v Malých Ozorovciach a zaplavenej cesty v Sečovciach. Momentálne stále prebieha zásah v Trebišove, kde voda zo záhrady zaplavila pivnicu rodinného domu.

Vodu z pivnice v noci čerpali aj košickí hasiči v jednom rodinnom dome v Družstevnej pri Hornáde a pomáhali sfunkčniť kanalizačný priepust v Ďurďošíku.

Zrážky a topiaci sa sneh sa podpísali aj pod vzostup hladín vodných tokov na východnom Slovensku. Podľa údajov vodomerných staníc zverejnených na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dosiahli v nočných hodinách pásmo pre 2. stupeň povodňovej aktivity (SPA) toky Chlmec pri Zemplínskom Branči, Bodva pri Turni nad Bodvou a riečka Olšava pri Bohdanovciach. Hladiny kulminovali okolo dnes okolo 2.00 h, odvtedy zaznamenali ich pokles.

Úroveň pre 3. SPA dosiahla aj hladina riečky Roňava pri obci Michaľany, od 2.00 h už hladina poklesla. SHMÚ upozorňuje, že prekročenie hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity neznamená, že takýto SPA bol na toku vyhlásený.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona