Hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu takmer všetky požiare v Grécku

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 08:01 • 2 min
Hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu takmer všetky požiare v Grécku

ATÉNY - K miernemu zlepšeniu situácie došlo v Grécku po dvoch dňoch ničivých lesných požiarov.

slovakia

left justify in out

Hasičom sa v stredu v skorých ranných hodinách podarilo dostať pod kontrolu takmer všetky požiare.

 

Podľa gréckeho ministra pre civilnú obranu Nikosa Toskasa sa jeden z požiarov nachádzal zhruba 70 kilometrov západne od hlavného mesta Atény. Lokalizovali ho na jednom vrchu.

 

V katastrofou postihnutých oblastiach východne od Atén a v prístavnom meste Rafina pokračovali záchranné tímy a dobrovoľníci v pátraní po ďalších obetiach v zhorených domoch a bytoch. Podľa predbežnej bilancie miestnych úradov prišlo pri ničivých požiaroch o život najmenej 74 ľudí. Grécke médiá však v stredu ráno informovali, že boli objavené telá ďalších troch obetí.

 

Predstavitelia regiónu postihnutého požiarmi sa obávali, že sa by sa oficiálny počet obetí mohol dokonca strojnásobiť, pretože stále bolo nezvestných množstvo ľudí. Príbuzní nezvestných zriadili internetovú stránku s fotkami osôb, ktorých osud bol neznámy.

 

Grécku medzitým prišli na pomoc aj iné krajiny: západne od Atén zasahovalo 60 cyperských hasičov, ktorí do krajiny prišli v utorok večer ako súčasť pomoci EÚ. V stredu predpoludním by do krajiny mali doraziť aj dve talianske hasiace lietadlá a popoludní hasiace lietadlo z Rumunska.

 

"Sme pripravení, pokiaľ by grécka strana požiadala o ďalšiu pomoc," uviedol v utorok vo večerných hodinách európsky komisár pre humanitárnu pomoc Christos Stylianidis.

 

Eurokomisár pricestoval do Atén, aby si sám urobil obraz o situácii. Ničivé požiare pripísal klimatickým zmenám. Odôvodnil to tým, že tento rok sa nevyskytli len na juhu, ale aj na severe Európy, ako napríklad vo Švédsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona