Hasiči zvádazjú náročný boj s plameňmi vo veternom počasí v Tröndelagu

NETKY.SK • 28 Január 2014, 17:54 • 2 min
Hasiči zvádazjú náročný boj s plameňmi vo veternom počasí v Tröndelagu

OSLO - Viac ako sto objektov zničil ničivý požiar, ktorého dejiskom je od pondelkového večera obec Flatanger a jej okolie v nórskom regióne Nord Tröndelag. Plamene, ktoré sa hasičom pre silný vietor v oblasti nedarí dostať pod kontrolu, zasiahli do dnešného popoludnia územie o rozlohe 15 kilometrov štvorcových. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Všetkých 33 občanov z postihnutej oblasti v noci nadnes evakuovali do bezpečia. Katastrofa tak zatiaľ nespôsobila ujmu na zdraví ľudí. Polícia pôvodne predpokladala, že popolom ľahlo všetkých 139 objektov obce, dnes popoludní však korigovala pôvodnú domnienku s tým, že sa možno rádovo desiatky budov podarilo ochrániť pred požiarom. Nič to však nemení na tom, že situácia je podľa slov šéfa zásahu hasičov Havarda Byeho pre verejnoprávnu nórsku televíziu NRK dramatická. Naďalej totiž silne horí a fúka.

V oblasti je iba asi 20 obytných domov. Väčšinu objektov, viac ako 70, predstavujú chaty, zvyšok sa radí medzi prístavné budovy alebo turistické zariadenia. Doterajšie poznatky policajných vyšetrovateľov naznačujú, že požiar vznikol po tom, ako poryvy vetra zblížili dve siete vysokého napätia, čo viedlo k osudnej iskre. Plamene sa potom v dôsledku nárazového vetra a lesnatého charakteru krajiny rýchlo rozšírili. K požiaru zrejme prispel aj fakt, že v strednom Nórsku už niekoľko týždňov panuje suché počasie, bez snehových či dažďových zrážok. Ide o druhý ničivý požiar v priebehu desiatich dní v Nórsku.

V noci na 19. januára postihlo inferno nórsku obec Lärdalsöyri, ktorú preslávili zachované drevené domčeky z 18. a 19. storočia. Plamene tu zničili najmenej 23 budov, vrátane rodinných domov, ale aj priemyselných objektov, komunitných centier a chát. Tri zo zničených objektov sa nachádzali v chránenej časti obce. Aj v tomto prípade zohral mimoriadne negatívnu úlohu silný vietor, ktorý prispel k rýchlemu rozšíreniu plameňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies