Hasiči varujú pred vypaľovaním trávy, evidujú už jednu obeť

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 14:57 • 2 min
Hasiči varujú pred vypaľovaním trávy, evidujú už jednu obeť

BRATISLAVA - Hasiči varujú pred jarným vypaľovaním trávy.

slovakia

left justify in out

"Spolu s jarným počasím prichádza každý rok aj zvýšený výskyt požiarov, ktoré vznikajú plošným vypaľovaním porastov, drevín a biologického odpadu. Ich častou príčinou býva nedbanlivé konanie pri neoprávnenom spaľovaní biologického odpadu, následkom čoho sa požiar vplyvom vetra rýchlo rozšíri do okolia a spôsobí nemalé škody," povedala pre agentúru SITA Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Počas tohto týždňa si vypaľovanie vyžiadalo jednu obeť. Hasičov privolali k požiaru v starom vodojeme v Spišskej Novej Vsi. Človek tam zomrel pri neodbornej manipulácii s otvoreným ohňom, ktorý zachvátil plochu približne 2 x 3,5 metra.


Plošné vypaľovanie tráv a porastov zakazuje zákon o ochrane pred požiarmi, ktorého porušenie môže stáť občana do 331 eur. "Ak by sa však takéhoto priestupku dopustila právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 16 596 eur," upozorňuje Farkasová. Hasiči takisto varujú pred nebezpečenstvom jarného spaľovania suchej trávy, lístia a vetví z poorezávaných stromov. K odstraňovaniu biologického odpadu odporúčajú využívať organizované akcie v záhradkárskych alebo chatových oblastiach, ktoré sú na zber a zvoz biologického odpadu určené.


V roku 2012 zaznamenali 4 736 požiarov, ktoré vznikli následkom vypaľovania trávy a suchých porastov. Škoda bola vtedy takmer 700-tisíc eur, dve osoby zahynuli a päť sa zranilo. Následkom spaľovania odpadu a odpadkov mimo skládok zaznamenali hasiči 928 požiarov s celkovou škodou 188 865 eur, pričom sa zranili štyri osoby. Najčastejšie vznikali takéto požiare v marci (2 957). V roku 2013 zasahovali hasiči pri 1 534 požiaroch, ktoré súviseli s vypaľovaním trávy a suchých porastov. Škodu vyčíslili na 76 640 eur, zranili sa pri nich dvaja ľudia a vyhasol jeden život. Pri spaľovaní odpadu a odpadkov vzniklo pred dvoma rokmi 749 požiarov so škodou 53 640 eur a zranili sa dve osoby. Najviac zásahov bolo v apríli.


V minulom roku horelo v súvislosti s vypaľovaním trávy a suchých porastov 1 516-krát. Bilancia bola škoda za viac ako 74-tisíc eur a dvaja zranení. Pri spaľovaní odpadu a odpadkov mimo skládok zasahovali 680-krát, pričom škoda dosiahla 31 315 eur, nikto sa nezranil ani nezahynul. Najčastejšie horelo tiež v marci (863-krát).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies