Hasiči upozorňujú na riziko vzniku požiarov v prírode počas jari

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 15:37 • 2 min
Hasiči upozorňujú na riziko vzniku požiarov v prírode počas jari

BRATISLAVA - Hasiči varujú pred rizikom vzniku požiarov v prírode. Blížiaca sa jar je podľa nich obdobím, keď vzniká najviac požiarov spôsobených činnosťou ľudí v prírode používaním otvoreného ohňa.

slovakia

left justify in out

"Je to zakladanie malých ohníkov v lesnom prostredí, vypaľovanie suchej trávy, spaľovanie odpadu z viniča a iných prírodných porastov," informuje Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Pezinku.

 

Takéto spaľovanie odpadu je podľa hasičov najnevhodnejším spôsobom jeho likvidácie. Tiež upozorňujú, že ním zároveň dochádza k porušovaniu zákona o odpadoch, podľa ktorého je zakázané zneškodňovať odpad inde ako v zariadeniach na to určených, teda v spaľovniach alebo na skládkach odpadov.

V okrese Pezinok zasahovali hasiči v minulom roku pri likvidácii 47 požiarov v prírodnom prostredí a pri 17 požiaroch v dôsledku vypaľovania trávy a suchých porastov. "V seneckom okrese likvidovali príslušníci 51 požiarov v prírodnom prostredí a 17 požiarov, ktoré vznikli vypaľovaním trávy a suchých porastov," doplnilo Okresné riaditeľstvo HaZZ v Pezinku.

 

Hasiči vyzývajú ľudí, aby nepoužívali otvorený oheň a nefajčili na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Taktiež, aby nevypaľovali porasty a nezakladali oheň na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu. "Pri manipulácii s ohňom vo voľnej prírode je potrebné dodržiavať zásady požiarnej bezpečnosti. To platí i pri spaľovaní odpadu vo vinohradoch a v záhradách, ktoré sa často nachádzajú v blízkosti lesných porastov," vysvetľujú.

 

Ľudia podľa hasičov často spaľujú odpad a vypaľujú suché trávy počas veterného počasia, čo je najväčší predpoklad rýchleho rozšírenia požiaru. Verejnosť zabúda aj na zabezpečenie okolia ohniska pred rozšírením ohňa a na stály dozor pri spaľovaní. Ľudia podľa hasičov nemajú zväčša so sebou ani prostriedky určené na likvidáciu prípadného požiaru. "Najbezpečnejší spôsob z hľadiska požiaru, je odviezť odpad do kontajnerov alebo priamo na skládku," podotýkajú.

 

Ako upozorňujú, spôsobenie požiaru je porušením platných predpisov, čo môže byť nakoniec kvalifikované ako priestupok alebo trestný čin. "V prípade porušenia povinností fyzických osôb vyplývajúcich zo zákona o ochrane pred požiarmi, môže okresné riaditeľstvo HaZZ uložiť v blokovom konaní pokutu do výšky 100 eur a v priestupkovom konaní až do výšky 331 eur," spresnilo Okresné riaditeľstvo HaZZ v Pezinku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies