Hasiči pokročili v boji proti viacerým požiarom v Kalifornii

NETKY.SK • 20 August 2016, 20:07 • 2 min
Hasiči pokročili v boji proti viacerým požiarom v Kalifornii

LOS ANGELES - Hasiči v Kalifornii výrazne pokročili v boji proti rozsiahlemu požiaru v južnej časti tohto štátu USA.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia medzitým čakali na správu, že sa môžu vrátiť do svojich obcí v horách, v ktorých plamene zničili najmenej 96 domov, informovala agentúra AP.

 

Hovorca hasičov Brad Pitassi dnes oznámil, že požiar v okrese San Bernardino východne od Los Angeles dostali podľa aktuálnych údajov pod kontrolu už z vyše dvoch tretín. Počas zvyšného víkendu očakávajú ďalší pokrok a návrat ďalších obyvateľov do ich domovov.

 

Povinná evakuácia sa naďalej týka približne 7000 ľudí, prevažne v oblastiach obcí Wrightwood a Lytle Creek. Väčšine evakuovaných povolili návrat domov v piatok večer. Na vrchole požiaru úrady nariadili cez týždeň evakuácie celkovo približne 82.000 ľudí.

 

Predbežný prieskum zasiahnutej oblasti ukázal, že oheň zničil 96 domov a 213 ďalších stavieb, väčšinu z nich počas prvých najintenzívnejších dní požiaru v utorok a v stredu. Plamene spálili viac ako 150 štvorcových kilometrov.

 

Dlhotrvajúce sucho zvýšilo riziko požiarov vo viacerých častiach Kalifornie, kde ich naďalej vyčíňa niekoľko ďalších. Vo vidieckej oblasti okresu Santa Barbara si jeden uprostred letnej sezóny vyžiadal evakuáciu dvoch táborov. V južnej časti pohoria Sierra Nevada si požiar v husto zalesnenej oblasti Národného lesa Sequoia vynútil evakuáciu viacerých malých osád.

 

Na severe Kalifornie, v horách severne od San Francisca, medzitým hlásia zahasenie už 80 percent požiaru, ktorý spálil 15 štvorcových kilometrov porastov a zničil 300 budov, z toho 189 domov a ôsmich obchodných prevádzok, v obci Lower Lake. Všetky evakuačné nariadenia tam už odvolali. Zo založenia tohto požiaru, ako aj ďalších 11 požiarov za uplynulý rok, je podozrivý obyvateľ susedného mesta, ktorého zadržali v priebehu týždňa.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies