Hasiči majú plné ruky práce, rieky vo viacerých okresoch zaplavili dediny

NETKY.SK • 14 Október 2020, 21:02 • 2 min
Hasiči majú plné ruky práce, rieky vo viacerých okresoch zaplavili dediny

Slovensko už pár dní bojuje s intenzívnym dažďom. Z viacerých okresoch hlásia vylievanie korýt riek. Za posledný šesť hodín boli hasiči v súvislosti s intenzívnym dažďom vyslaní k 69 udalostiam.

slovakia

left justify in out

Najvážnejšia situácia je momentálne v Žilinskom a Banskobystrickom kraji. Pričom iba v Žilinskom kraji hasiči vykonali 17 výjazdov, pri ktorých najmä odčerpávali vodu zo zatopených pivníc a cestných komunikácii a odstraňovali popadané stromy.

 

img

 

Hasiči stavajú hrádze

V Banskobystrickom kraji boli hasiči doposiaľ vyslaní k 15 technickým udalostiam, pričom išlo najmä o odčerpávanie vody a stavanie protipovodňových bariér.

 

V tomto regióne zasahujú najmä vo Zvolenskej Slatine, kde už od utorka profesionálni a dobrovoľní hasiči z okolitých obcí odčerpávajú vodu pomocou vysokokapacitných čerpadiel, stavajú protipovodňové bariéry a vykonávajú monitoring vodného toku rieky Slatina.

 

img

 

Ďalší monitoring vykonávajú v meste Banská Bystrica, kde hrozí vyliatie rieky Hron. Hasiči tu preto v blízkosti autobusovej stanice umiestnili 250 metrov protipovodňových bariér. Profesionálni a dobrovoľní hasiči naďalej zasahujú aj v ostatných krajoch.

 

 

Súvisiaci článok: Povodne ohrozujú niektoré časti Slovenska

 

V pohotovosti sú aj dobrovoľné hasičnské zbory

Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), všetky dobrovoľné hasičské zbory obcí, ktoré disponujú protipovodňovými vozíkmi a vozidlami z projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, boli v stredu od 16:00 hodiny uvedené do pohotovosti. 

 

img

 

Pomáhať budú profesionálnym hasičom v lokalitách, ktoré sú najzasiahnutejšie nepriaznivým počasím a zhoršujúcou sa povodňovou situáciou. "Dobrovoľné hasičské zbory obcí budú z dôvodu pretrvávajúceho dažďa v pohotovosti až do odvolania," spresnila Farkasová.

 

 

Pri Košiciach museli evakuovať chatárov

Hasiči úspešne ukončili evakuáciu osôb v chatovej oblasti v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice. Pomocou člnov preniesli do bezpečia 18 dospelých, 4 deti a 5 psíkov

 

Päť ďalších osôb, ktorým stále zostáva úniková cesta do lesa, evakuáciu odmietlo. Udalosť sa zaobišla bez zranení. 

 

Mohlo by vás zaujímať: SHMÚ varuje pred povodňami, výdatné dažde komplikujú situáciu vo viacerých okresoch

 

Tretí stupeň povodňovej aktivity platí na viacerých miestach

"Dážď neutícha ani v stredu a už tretí deň za sebou zaznamenávame vysoké úhrny zrážok plošne na celom území Slovenska. Po prechodných poklesoch alebo ustálenosti pri vysokých vodných stavoch je väčšina tokov opäť na vzostupe," píše v statuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

 

Dodáva, že najvážnejšia situácia je v povodiach Moravy a Myjavy, kde zaznameli výrazný vzostup. Taktiež na tokoch v oblasti Malých Karpát, Vláry, na hornej Nitre a v povodí Bebravy.

 

img

 

Ústálený stav hlásia na dolnej Slanej v povodiach Hnilca a Hornádu, kde voda dokonca o niečo klesla. SHMÚ upozorňuje, že vo vymenovaných povodiach platí 3. stupeň povodňovej aktivity

 

"V súvislosti s ústavaním zrážok, na viacerých tokoch očakávame kulminácie počas neskorších večerných a nočných hodín. V priebehu zajtrajšieho dňa budú hladiny vodných tokov pozvoľna klesať. To neplatí pre stredné a dolné úseky väčších tokov, kde očakávame vzostupy z dotekania. Výraznejší pokles pravdepodobne zabrzdia ďalšie predpovedané zrážky počas piatka," upozorňujú meteorológovia. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies