Hasiči likvidujú požiar v Betliari už piaty deň

NETKY.SK • 10 August 2013, 13:24 • 2 min
Hasiči likvidujú požiar v Betliari už piaty deň

BETLIAR - V súvislosti s požiarom začal policajný vyšetrovateľ v Rožňave trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia.

slovakia

left justify in out

Zásah hasičov pri likvidácii rozsiahleho lesného požiaru pri obci Betliar v okrese Rožňava pokračuje už piaty deň. Ako TASR informoval operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave Zoltán Árvay, momentálne zasahuje v lese takmer 50 hasičov a približne dvadsiatka lesníkov.

„Niektoré lokality sú už uhasené, ďalšie sa rozhárajú. Požiar sa šíri koreňovým systémom a fúka tam vietor. Pomohol by nám dážď,“ povedal Árvay. Dodal, že v súčasnosti velitelia zásahov vyhodnocujú situáciu a mali by rozhodnúť, či je nutné, aby na likvidácii požiaru bolo nasadených toľko ľudí a techniky.

Oheň sa rozhorel v utorok (6.8.) pred 14.00 h v oblasti lokality Stádielko vo Volovských vrchoch. Lesné územie patrí pod správu štátneho podniku Lesy SR. Ide o oblasť roky zasiahnutú kalamitou kôrovca, kde postupne dochádzalo k výrubu stromov a výsadbe mladých stromčekov. Pri požiari tak horelo najmä kalamitné drevo a mladina.

Na likvidáciu požiaru privolali profesionálnych hasičov z Rožňavy, Košíc, Dobšinej, Popradu a ďalších miest, ako aj dobrovoľných hasičov z okolia. Z dôvodu náročnosti terénu bola nasadená letecká technika. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa a bude predmetom vyšetrovania.

V súvislosti s požiarom začal policajný vyšetrovateľ v Rožňave trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. „Tohto skutku sa dopustil doposiaľ nezistený páchateľ tým, že v utorok (6.8.) okolo 12.30 h v uvedenej lokalite spôsobil, čo aj z nedbanlivosti, rozsiahly požiar v lesných porastoch, pričom vplyvom pretrvávajúceho suchého počasia došlo v porastoch k rýchlemu šíreniu požiaru," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Požiarom došlo podľa polície k úplnému zhoreniu a zničeniu lesných porastov na výmere najmenej 27,63 hektára, pričom na týchto porastoch bola spôsobená škoda vo výške najmenej 76.500 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona