Hasiči dostanú ochranné obleky za 2,1 milióna

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 10:02 • 2 min
Hasiči dostanú ochranné obleky za 2,1 milióna

BRATISLAVA – Hasiči dostanú nové špeciálne ochranné obleky. Minuloročné cvičenie jadrovej havárie odhalilo, že im chýbajú. Rezort vnútra plánuje obstarať obleky v hodnote 2,1 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií, ktoré zverejnili v obstarávacom vestníku, má ísť o ochranný oblek s prívodom dýchateľného vzduchu nezávislého od okolitého ovzdušia. Používať ich budú pri zásahoch v prostredí zamorenom únikom nebezpečnej látky neznámeho pôvodu.

Na jeseň minulého roka sa konalo cvičenie simulovanej havárie jadrovej elektrárne s názvom Havran 2012. Správa o vyhodnotení cvičenia skonštatovala napríklad nedostatočné vybavenie zasahujúcich hasičov osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami na zásah v prostredí kontaminovanom rádioaktívnymi látkami. "Hasičský a záchranný zbor nedisponuje špeciálnymi odevmi na ochranu povrchu tela a ochranu horných dýchacích ciest," uvádzal materiál. Ministerstvo vnútra hovorí, že na závery cvičenia reagujú. „Po skúsenostiach z cvičenia a na základe jeho vyhodnotenia vznikla požiadavka na nákup ľahkých protichemických odevov,“ uviedol pre agentúru SITA Petar Lazarov z komunikačného odboru. Dodal však, že obstarávanie protichemických oblekov pre hasičov je zároveň priebežnou úlohou, keďže obleky majú svoju životnosť a pri zásahoch sa tiež môžu poškodiť a treba ich nahradiť. 

Rezort vnútra bude na základe výsledkov cvičenia Havran 2012 kupovať aj ďalšie veci. Ako informoval Lazarov, sekcia krízového riadenia do konca tohto roka požiadala o zaradenie do priorít verejného obstarávania aj radiačné detektory a dozimetre. „Dozimetre sú určené pre policajtov, hasičov, záchranárov a zamestnancov vykonávajúcich činnosti spojené s rizikom ionizujúceho žiarenia,“ ozrejmil Lazarov. Ministerstvo chce tiež zabezpečiť kalibráciu a servis ďalších prístrojov, ako sú napríklad detektory nebezpečných látok či detektory množstva kyslíka v ovzduší a výbušnosti prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona