Hasiči bojujú s veľkými požiarmi neďaleko Atén a na Peloponéze

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 15:23 • 2 min
Hasiči bojujú s veľkými požiarmi neďaleko Atén a na Peloponéze

ATÉNY - Grécki hasiči za pomoci miestnych obyvateľov bojujú s rozsiahlymi prírodnými požiarmi, ktoré vypukli neďaleko Atén a na južnom polostrove Peloponéz.

slovakia

left justify in out

 Šírenie plameňov podporujú silný vietor a vysoké teploty, uviedla agentúra AP.
     

Prvý z požiarov vypukol dnes ráno na svahoch hory Hyméttos, populárnej výletnej lokality domácich aj zahraničných turistov, ktorá leží asi 15 kilometrov východne od Atén. Stúpajúci hustý dym zahalil aj aténske predmestie Iliupoli.

     

Grécke televízie priniesli zábery dobrovoľníkov spomedzi obyvateľov ohrozených lokalít, ktorí nosili vedrá s vodou, aby bránili svoje domy pred postupom plameňov.
     

 

Situáciu prišiel priamo do terénu zhodnotiť grécky minister energetiky Panajotis Lafazanis s ochrannou maskou na tvári. Vyvolal rozhorčené reakcie niektorých obyvateľov, ktorí na neho kričali, aby si vyzliekol sako a pomohol nosiť vodu.
     

Do likvidácie požiaru pri Aténach sa podľa agentúry Reuters zapojilo minimálne 80 požiarnikov, 18 hasičských áut a jedno lietadlo a dve helikoptéry.
     

Ďalší veľký prírodný požiar zúri vo vidieckej oblasti regiónu Lakónia na južnom výbežku polostrova Peloponéz. Úrady tam museli evakuovať minimálne tri dediny, dva letné tábory a prímorské zdravotné centrum pri mestečku Neapoli.
     

Podľa policajných zdrojov prišiel o život 58-ročný človek, ktorý sa nadýchal dymu. Guvernér Peloponézu Petros Tatulis označil situáciu okolo požiaru za kritickú.
     

Desiatky miestnych obyvateľov sa pred plameňmi uchýlili na jednu z miestnych pláží, odkiaľ ich má odviezť loď gréckej pobrežnej stráže a ďalšie plavidlá nachádzajúce sa v okolí. Operáciu však hatí silné vlnobitie.
     

Do akcie v Lakónii bolo nasadených asi 120 príslušníkov hasičských zborov, 30 vojakov, 50 vozidiel, sedem hasičských lietadiel a dva vrtuľníky. Jedno z lietadiel muselo počas operácie núdzovo pristáť, ale jeho piloti vyviazli bez zranení.
     

Grécko požiadalo Francúzsko a Taliansko o vyslanie ďalších hasičských lietadiel. Krízová situácia možno prispeje aj k odloženiu očakávanej reorganizácie vlády, ktorú mal dnes ohlásiť grécky premiér Alexis Tsipras.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies