Hasič zahynul na Cypre v boji proti obrovskému lesnému požiaru

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 08:30 • 2 min
Hasič zahynul na Cypre v boji proti obrovskému lesnému požiaru

NIKÓZIA - Hasič dnes zahynul na Cypre, keď ho rozdrvilo jeho vozidlo, ktoré sa prevrátilo počas boja s obrovským lesným požiarom vyčíňajúcim na ostrove v Stredozemnom mori. Plamene, ktoré sa vymkli spod kontroly, zatiaľ spálili 15 štvorcových kilometrov stromov a vidieckej krajiny. Postihnutá oblasť bola navyše plná hustému dymu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prezident Nikos Anastasiades v písomnom vyhlásení uviedol, že ním otriasla správa, že 49-ročný hasič Andreas Sofokleus podľahol zraneniam a dvaja ďalší jeho kolegovia utrpeli vážne zranenia. Ďalší hasič je stále v kritickom stave po tom, čo utrpel zranenia hlavy, keď sa jeho vozidlo prevrátilo v úžine pri inej, skoršej nehode, pričom jeho kolega utrpel zlomeninu ramena.

 

Polícia informovala, že zo založenia požiaru je podozrivý 12-ročný chlapec, ktorý na to použil zapaľovač v blízkosti prázdninového domu svoje rodiny.

 

Prezident Anastasiades vyzdvihol Sofoklea, ako aj stovky jeho kolegov, ktorí v predných líniách s vynaložením "nadľudského úsilia" zápasia s plameňmi a "sú pri výkone služby pripravení obetovať dokonca aj vlastné životy".

 

V boji proti požiaru pomáha celkovo 16 lietadiel a vrtuľníkov, vrátane štyroch z Grécka a troch z Izraela. Stroje večer pristáli, ale v utorok na svitaní zasa vzlietnu.

 

Anastasiades oznámil, že škody napáchané v obrovskom pásme lesa v horských oblastiach juhozápadne od hlavného mesta Nikózia sú "nenapraviteľné", ale predsa len prisľúbil zrýchlený program opätovného zalesňovania.

Podľa jeho slov zápasí s plameňmi tiež 66 hasičských vozidiel a vyše 300 ľudí z hasičského zboru a lesníckeho útvaru, ako aj desiatky dobrovoľníkov.

 

"Je to naozaj tragická situácia... Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme požiar dostali pod kontrolu," dodal prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies